Darbu sāk jaunā sasaukuma Afganistānas parlaments (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pusgadu pēc Afganistānas parlamenta vēlēšanām prezidents Ašrafs Gani piektdien atklāja jaunā sasaukuma likumdevēju sapulces darbu. Tiesa gan, turpinoties izmeklēšanai par pārkāpumiem balsošanas gaitā, daudzu deputātu vietas joprojām ir tukšas.

Parlamenta vēlēšanu dienā 20.oktobrī visā valstī notika vairāki bumbu sprādzieni un uzbrukumi balsošanas iecirkņiem, turklāt vēlēšanu amatpersonas izpelnījušās pārmetumus nekompetencē, un tās dažviet ar grūtībām spējušas apkopot rezultātus.

Pat tagad nav izsludināti vēlēšanu rezultāti 33 iecirkņos Kabulas provincē, kur izskanējušas sūdzības par rezultātu falsifikāciju, pārkāpumiem un tehniskiem sarežģījumiem. Parlamenta apakšnamā pavisam ir 249 vietas.

"Šodien nācijas namā vairums jauno deputātu ir izglītoti un jaunākās paaudzes pārstāvji, kas aizstāvēs sieviešu tiesības un cilvēktiesības," jaunā sasaukuma pirmajā sēdē sacīja prezidents.

Parlamenta darba sākuma kavēšanās nav valdības vaina, sacīja prezidents, vainojot "bijušo vēlēšanu komisijas locekļu nekompetenci". Šīs amatpersonas tagad jau nomainītas.

Gani prezidentūrai bija jānoslēdzas 22.maijā, tomēr tās termiņš par vairākiem mēnešiem pagarināts.

Prezidenta vēlēšanām, lai izraudzītos Gani mantinieku, šobrīd jau bija jābūt notikušām, tomēr tās divas reizes atliktas, vēlēšanu amatpersonām cenšoties paveikt nepadarītos darbus pēc iepriekšējām vēlēšanām un turpinoties ASV un talibu miera sarunām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu