Japānā imperators pirmoreiz 200 gadu laikā atsakās no troņa

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

85 gadus vecais Japānas imperators Akihito šodien oficiāli atteiksies no troņa un nodos varu savam dēlam kroņprincim Naruhito.

Akihito mantoja Japānas troni 1989.gada 7.janvārī, kad aizgāja mūžībā viņa tēvs, imperators Hirohito. Viņš šodien kļūs par pirmo imperatoru aptuveni 200 gados, kurš atteicies no troņa.

Jau 2017.gada rudenī tika paziņots, ka imperators Akihito atteiksies no troņa 2019.gada 30.aprīlī, jo vecuma un sliktās veselības dēļ viņam ir arvien grūtāk pildīt savus pienākumus.

No 1.maija par imperatoru kļūs kroņprincis Naruhito, kas 23.februārī nosvinēja 59. dzimšanas dienu. Trešdien plānota atsevišķa ceremonija viņa kāpšanai tronī.

Pēc Naruhito nākamais rindā uz troni ir viņa brālis Fumihito. Naruhito meita Aiko, kura ir viņa vienīgais bērns, nevar pretendēt uz troni, jo Japānas likumi aizliedz sievietēm mantot troni.

Līdz Otrajam pasaules karam Japānas imperators saskaņā ar konstitūciju bija valsts vadītājs, bet pēc kara konstitūcijā tika noteikts, ka imperators ir savas valsts un tautas vienotības simbols, bet viņam nav nekādu politisku pilnvaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu