Japānas princese atsakās no titula, lai apprecētos ar vīrieti no "vienkāršās tautas"

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Japānas princese Ajako atteikusies no titula, lai izietu pie vīra, kurš nepieder aristokrātiskajām aprindām, vēsta aģentūra "Reuters".

28 gadus vecā Ajako pirmdien salaulājās ar 32 gadus veco Kei Moriju. 

Laulību ceremonija notika sintoisma svētnīcā, kas veltīta Ajako vecvectēvam - kādreizējam Japānas imperatoram Meidzi. Simtiem cilvēku sapulcējās svētnīcas ārpusē, cerot ieraudzīt Ajako, kura bij tērpusies 12 kārtu kimono un ar aristokrātiskajām tradīcijām atbilstošu matu sakārtojumu.

Parakstot dokumentus par laulību, Ajako zaudēja princeses titulu. Bijusī princese Ajako turpmāk būs pazīstama kā Ajako Morija.

Ajako vīrs strādā Japānas kuģniecības uzņēmumā "Nippon Yusen". Ajako ar jauno vīru iepazinās tāpēc, ka abu mātes ir draudzenes. Viņi uzreiz esot viens otram iepatikušies, atklājis pāris.

"Es nejutos tā, it kā mēs būtu satikušies pirmoreiz," saderināšanās ceremonijā žurnālistiem teica Ajako. 

Savukārt Morija sacīja, ka viņam esot iepatikusies Ajako maigā personība. "Es zināju, ka gribu visu savu mūžu pavadīt ar viņu," teica Morija.

Saskaņā ar neoficiālām ziņām, Ajako no valsts saņems 106 miljonu jenu (826 000 eiro) lielu kompensāciju, lai pēc atteikšanās no titula varētu saglabāt līdzšinējo dzīvesveidu.

Japānas likumi nosaka, ka troni var mantot tikai vīrieši. Japāna ir novecojoša sabiedrība, un tas attiecas arī uz aristokrātiskajām aprindām, kuru samazināšanās raisījusi diskusijas par troņa mantošanas noteikumu pārskatīšanu, lai to nākotnē varētu ieņemt arī sievietes. Tomēr konservatīvie spēki cenšas nepieļaut šādas pārmaiņas.

Pašlaik rindā uz Japānas imperatora troni ir vien četri karaliskās ģimenes pārstāvji. 84 gadus vecais imperators Akihito nākamgad pametīs troni, atdodot to savam vecākajam dēlam kroņprincim Naruhito. Nākamie rindā uz troni ir Naruhito brālis Fumihito, Fumihito dēls Hisahito, kā arī pašreizējā imperatora 82 gadus vecais brālis Masahito.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu