Rīgā pērn iegādāti "premium" klases dzīvokļi par 88,4 miljoniem eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgā 2018.gadā kopumā iegādāti 350 "premium" klases dzīvokļi 88,4 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 8% mazāk nekā pirms gada, liecina "premium" segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby's International Realty" veiktais pētījums.

Lai gan Rīgas "premium" dzīvokļu tirgū pērn bija mazāka aktivitāte nekā gadu iepriekš, vidējā dzīvokļa cena pieauga par 20 000 eiro, sasniedzot 252 000 eiro. Tajā pašā laikā vidējā kvadrātmetra cena pagājušajā gadā izteikti neatšķiras no vidējās cenas 2017.gadā - tā pērn bija 2170 eiro salīdzinājumā ar 2190 eiro gadu iepriekš.

Izdalot darījumus pa cenu līmeņiem, "Baltic Sotheby's International Realty" novērojis, ka 150 000 eiro līdz 300 000 eiro un 300 000 eiro līdz 500 000 eiro cenu līmeņos nozīmīgas izmaiņas pēdējos četros gados nav novērotas. Savukārt dzīvokļu darījumu skaits ar vērtību virs pusmiljona eiro 2018.gadā ir pieaudzis līdz pēdējo triju gadu augstākajam līmenim - šajā cenu līmenī pagājušajā gadā slēgti 22 darījumi 15,4 miljonu eiro vērtībā.

"Baltic Sotheby's International Realty" pārdošanas direktore Līga Kohtanena atzīmēja, ka 2018.gadā pieaudzis pieprasījums pēc lielākiem dzīvokļiem - līdz 150-200 kvadrātmetriem, tāpēc arī vidējā dzīvokļa cena Rīgā pieauga par 20 000 eiro. Pieprasītākie pērn bija divu, trīs guļamistabu dzīvokļi pilsētas aktīvajā centrā, taču aktualitāti nezaudēja arī klusais centrs.

Pilsētas centrā novērota interese pēc "premium" dzīvokļiem divu veidu īpašumos - restaurētās mājās (ar dažāda līmeņa restaurāciju - no kosmētiskas līdz kapitālai rekonstrukcijai) vai arī jaunās apbūves projektos, kas tapuši brīvajos zemesgabalos starp vēsturiskām dzīvokļu mājām. Tieši jauno projektu dzīvokļi ir vispieprasītākie, jo tie var nodrošināt arī auto stāvvietas, kas vēsturiskajos namos vai nu nav vai ir ierobežotā skaitā.

"Arī otrreizējā tirgus "premium" dzīvokļi ir pieprasīti, īpaši to klientu vidū, kas lūkojas pēc mājokļa tā saucamajā pieejamajā "premium" cenu grupā, jo šādi dzīvokļi ir lētāki. Rīgā "premium" dzīvokļu iegāde notiek galvenokārt ar bankas finansējumu, lai gan, piemēram, Jūrmalā 60% no īpašuma pirkuma veido paša klienta līdzekļi," norādīja Kohtanena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu