Pompeo pēc Merkeles atraidīšanas dodas neizziņotā vizītē uz Bagdādi (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdienas vakarā ieradās Irākas galvaspilsētā Bagdādē iepriekš neizziņotā vizītē pēc tam, kad viņš otrdien bija negaidīti atcēlis savu vizīti Vācijā, pavēstīja ziņu avots Irakas valdībā.

Pompeo vizītes laikā tikās ar Irākas premjerministru Barhamu Salihu un premjerministru Adelu Abdelmahdi, kā arī paziņoja, ka viņš devies šajā vizītē pēc ziņām, "ka Irāna eskalē savu aktivitāti".

"Es gribēju doties uz Bagdādi, lai runātu ar turienes vadību, lai apliecinātu viņiem, ka mēs esam gatavi turpināt nodrošināt to, ka Irāka ir suverēna, neatkarīga valsts, un ka Savienotās Valstis turpinās palīdzēt attīstīt partnerus reģionā," teica Pompeo.

Irākas ārlietu ministrs Mohammeds Ali al Hakims paziņoja, ka viņš bijis klāt Pompeo tikšanās reizēs ar Irākas prezidentu un premjerministru un ka viņi apsprieda "divpusējās attiecības, jaunāko drošības attīstību reģionā un pretterorisma centienus".

Ziņu avots, kas vēlējās saglabāt anonimitāti drošības apsvērumu dēļ, sacīja, ka Pompeo ir paredzēts tikties ar Irākas premjerministru Adelu Abdelmahdi.

Vizīte notiek divas dienas pēc ASV paziņojuma, ka tās nosūta aviācijas bāzeskuģa trieciengrupu un bumbvedēju vienību uz Tuvajiem Austrumiem, lai dotu "skaidru un nekļūdīgu" vēsti Irānai.

ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons sacīja, ka šo spēku nosūtīšana ir atbilde uz "vairākām satraucošām un eskalējošām norādēm un brīdinājumiem," kurus viņš sīkāk neraksturoja.

"Savienotās Valstis netiecas uz karu ar Irānas režīmu, bet mēs esam pilnīgi gatavi atbildēt uz jebkuru uzbrukumu, vai to veiktu [Irānas] Islāma revolūcijas gvardes korpuss, vai regulārie Irānas spēki," teica Boltons.

Pompeo otrdien dažas stundas pirms plānotās ierašanās Berlīnē vizīti Vācijā negaidīti atcēla, preses sekretārei lēmumu skaidrojot ar "neatliekamiem jautājumiem".

Bija paredzēts, ka Pompeo otrdien tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un ārlietu ministru Heiko Māsu.

Atbildot uz jautājumu par draudiem ASV spēkiem Irākā no Irānas vai tās sabiedroto puses, Pompeo pieminēja gan Irāku, gan Jordāniju.

"Man kā valsts sekretāram ir atbildība turēt drošībā tos, kas katru dienu strādā manā labā visā pasaulē. Tai skaitā Erbīlā un Bagdādē, mūsu objektos Ammānā, visur Tuvajos Austrumos," sacīja Pompeo.

"Katru reizi, kad mēs saņemam ziņas par draudiem, par bažas radošām lietām, mēs darām visu (..) ko spējam, lai nodrošinātu, ka šie plānotie vai apsvērtie uzbrukumi nenotiks, un lai nodrošinātu, ka mums ir pareizā drošības nostāja," sacīja Pompeo.

Valsts sekretārs iepriekš apmeklēja Somiju, kur viņš piedalījās Arktikas Padomes ministru sanāksmē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu