"Troņu spēles" izdomātā valoda, kas drīz apsteigs popularitātē latviešu valodu (14)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Kadrs no seriāla "Game of Thrones"
Kadrs no seriāla "Game of Thrones" Foto: AP/Scanpix

"Drakaris!" saka Daenerisa Targārjena, pavēlot savam pūķim raidīt uguni uz viņas ienaidniekiem. Par vienu no fantāzijas seriāla "Game of Thrones" ("Troņu spēle") atpazīstamākajām frāzēm kļuvusi "valar morghulis" jeb "visiem cilvēkiem jāmirst". Valīriešu valoda pastāv tikai rakstnieka Džordža R.R.Mārtina lappusēs un slavenajā telekanāla HBO seriālā, taču to ar mobilās aplikācijas palīdzību pašlaik mācās vairāk nekā miljons cilvēku visā pasaulē. Iespējams, izdomātajā mēlē drīz runās vairāk cilvēku nekā latviešu valodā.

Latviešu valoda ir dzimtā aptuveni 1,5 miljoniem cilvēku, bet vēl vismaz pusmiljonam cittautiešu tā ir otrā valoda, liecina Valsts valodas komisijas dati. Tātad latviešu valodā runā ap diviem miljoniem cilvēku.

Populārā valodu mācīšanās aplikācija "Duolingo" piedāvā apgūt izdomāto valīriešu valodu līdztekus daudzām citām pavisam reālām valodām. Pagaidām šo iespēju izmantojuši apmēram 1,2 miljoni cilvēku.

Skatītājiem valīriešu valoda visdrīzāk izklausās pēc nejauša skaņu savirknējuma, taču tā nav - seriālā dzirdamie valīriešu valodas dialekti ir lingvistiski pareizi. Tos izstrādājis valodnieks Deivids Dž.Pītersons, kura kontā ir ap 50 dažādām izdomātām valodām, galvenokārt seriāliem un kinofilmām.

Kadrs no seriāla "Game of Thrones"
Kadrs no seriāla "Game of Thrones" Foto: AP/Scanpix

Pītersons no pieticīga izejmateriāla - tādām Mārtina grāmatās sastopamām frāzēm kā "valar morghulis" un "valar dohaeris" ("visiem cilvēkiem jākalpo") - radīja valodu ar gramatisko struktūru un likumiem.

Tomēr "Troņu spēles" pasaulē Pītersons ienāca vēl pirms seriāla pirmās sezonas iznākšanas 2011.gadā. Viņš pieteicās seriāla veidotāju izsludinātā konkursā, kura uzdevums bija izstrādāt dotraki valodu. Tajā runā aktiera Džeisona Momoa atveidotais kāls Drogo un viņa cilts. 

"Konkursā nebija ierobežojumu, cik daudz materiāla var iesniegt," telefonintervijā raidorganizācijai CNN stāsta Pītersons. "Kad to uzzināju, veltīju pieteikumam visu iespējamo laiku, dažreiz pat līdz 18 stundām dienā. Apmēram pēc mēneša biju sarakstījis 300 lapas - gramatikas noteikumus, tulkojumus un izteicienus."

Aktieris Džeisons Momoa
Aktieris Džeisons Momoa Foto: AP/Scanpix

Pītersons uzvarēja konkursā. Vēlāk viņam palūdza izstrādāt arī valīriešu valodu.

Patlaban dotraki valoda var lepoties ar apmēram 4000 vārdu krājumu, bet valīriešu - ap 2000.

"Duolingo" piedāvā mācīties "augsto" valīriešu valodu - aristokrātiskāko valīriešu dialektu, kurā runā "pūķu karaliene" Daenerisa. Īpaši populāra šī valoda ir Apvienotajā Karalistē, kur virtuālās mācības uzsākuši 100 000 cilvēki. Tradicionālajās īru un skotu gēlu valodās runā mazāks skaits cilvēku.

Jaunas valodas sacerēšana prasa no pusgada līdz gadam, norāda Pītersons. Tomēr ņemot vērā televīzijas un kino industrijas straujo darba ritmu, parasti viņam tik daudz laika nav. Vispirms jāizstrādā valodas gramatiskā struktūra. Jāizvērtē, kādas skaņas izmantot un kā tās izklausās zilbēs un vārdos.

Pītersons ieraksta, kā izrunājama katra scenārijā iekļautā frāze dotraki vai valīriešu valodā, un aktieriem tās jācenšas atdarināt pēc iespējas precīzāk. 

Aktieris Džeikobs Andersons
Aktieris Džeikobs Andersons Foto: Reuters/ScanPix

Viens no "Troņu spēles" aktieriem ir Pītersona favorīts. "Džeikobs Andersons [kurš spēlē smagi bruņoto Astaporas šķēpnešu komandieri Pelēko tārpu] ir labākais aktieris, kādu esmu redzējis strādājam ar izdomātu valodu. Esmu darbojies daudzās filmās un seriālos, un viņš ir krietni priekšā visiem citiem. Man patīk klausīties, kā viņš runā," viņš liela aktieri.

Starp populārākajām popkultūras izdomātajām valodām ir zinātniskās fantastikas sērijā "Star Trek" ("Zvaigžņu ceļš") dzirdamā klingonu mēle, kuras radītājs Marks Okrands joprojām regulāri papildina to ar jauniem vārdiem. Internetā atrodams arī lērums resursi, no kuriem mācīties kases grāvēja "Avatar" ("Avatars") navi valodu, kā arī elfu valodu no Dž.R.R.Tolkīna slavenās sērijas "Lord of the Rings" ("Gredzenu pavēlnieks").

Izdomātas valodas mācīšanās nav nodarbe, kurai vēlāk dzīvē būs liels praktisks pielietojums. Taču daudziem tas dod gandarījumu un sarunas tematu ar citiem faniem. 

"Bet tas uzlabo cilvēka spējas apgūt jaunu valodu," norāda Pītersons. "Tiek pielietota tā pati smadzeņu daļa. Jo lielāku skaitu valodu mācies, jo vieglāk ir apgūt vēl vienu."

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu