Neparastas dārza tendences, kuras vērts izmēģināt šogad sava pagalma iekārtojumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Maijs ir ideāls laiks, kad sākt sava dārza vai pagalma iekārtošanu – tā var būt krūmu stādīšana, zāliena iesēšana vai pat taciņu nobruģēšana. Ieskaties, kādas ir šā gada aktuālākās dārzu un pagalmu iekārtojuma tendences.

Daudzgadīgu savvaļas augu pļavas

Pretēji citiem gadiem, kad dārzu modē lielu piekrišanu guva dārzi ar mauriņiem, kas līdzinās teju golfa laukuma segumam, šogad ir aizvietojuši mežonīgās savvaļas augu pļavas. Nebaidies šogad domāt ārpus rāmjiem un vienkopus kombinēt pļavas ziedus, dārzeņus, krūmus, sīpolpuķes un pat sūnas. Izveido ar augiem asimetriju un tiecies uz lauciniecisku dizainu. Izkārtojot augus, ņem vērā to garumus un kuplumu, kuru augs sasniedz briedumā – pareizi izkārtojot augus, tie veidos haotisku, bet sakārtotu izskatu. Par piemēru ņem japāņu dārzu stilu “wabi-sabi”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Molly Conway (@moxiequinn) on

Pieaugušo paslēptuve

Šogad pieaugušo mājas koku zaros un verandas ir teju vai nepieciešamība stilīgākajos dārzos. Mājas koka zaros ir sastopamas pat tehnoloģiju giganta Microsoft biroja pagalmā – šī ir lieliska vieta, kur apvienot dabas burvību ar realitāti, proti, šeit vari baudīt vīnu ar draugiem, strādāt vai lasīt grāmatas. Papildini verandu ar gaismas virtenēm un augiem – tā iegūsi relaksācijas oāzi. Domājams, ka nākamajos gados šīs verandas sāks papildināt grila zonas un āra virtuves, kā arī tās pildīs āra viesistabas funkcijas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful Wooden houses 🏠 (@wooden_house5) on

Dekori no otrreiz pārstrādātiem materiāliem

Arī šogad tikpat augstu tiek vērtēta ilgtspējība – ekoloģisks dzīvesveids un dabai draudzīgu materiālu izmantošana. Dārza interjerā tiecies pēc dabiskiem materiāliem vai arī atrodi kādus radošus veidus, kā izmantot pāri palikušos pārtikas produktu iepakojumus. Ja ziemā aktuālas kļūst putnu barotavas no piena pakām, tad vasarā pagatavo puķupodus no plastmasas pudelēm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nasreen wafai (@nasreenwafai) on

Klimata pārmaiņu dārzs

Lai gan pagaidām mūsu platuma grādos klimata pārmaiņas jeb globālās sasilšanas sekas manīt var minimāli, šogad pasaules dārzus iekaro klimata joslai neraksturīgi augi. Piemēram, Lielbritānijas dārzos starp ierastajiem augiem jau vairākus gadus īpašs papildinājums ir palmas, agaves un sukulenti. Latvijas klimatā šādi augi diez ko ilgi neizdzīvos, taču tos vari iestādīt lielākā puķupodā un vasaras sezonā izlikt dārzā vai uz terases, bet vēsajos mēnešos augus ieziemo un ienes dzīvoklī vai mājā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nickilawsart on

Izteiksmīgas un košas augu krāsas

Šogad lūko pēc izteiksmīgiem violetajiem un zilajiem toņiem augu lapās vai ziedos. Starp košajiem augiem iepin kādus ziedus oranžos vai sarkanos toņos. Šāds krāsu salikums radīs elegances piegaršu un tās izcels dārza mēbeles, kuras arī ir vērts izvēlēties spilgtākos toņos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dorota Oriol (@dorori_na_zielono) on

Izaudzē ēdienu pats

Lai gan daudziem māju īpašniekiem nav īpaši lielas iespējas izplesties un izaudzēt paprāvāku ražu, tomēr vienmēr var atrast kādu pleķīti, kuru izrotāt ar nelieliem zemeņu stādiem, garšaugiem, ķiršu tomātiņiem vai redīsiem. Augus vari iesēt kādā nelielā dobē vai dārzu izrotāt ar puķupodiem, kuros iesēti kultūraugi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Garden Activist ✌ (@gardenactivist) on

Vertikālie dārzi

Arī vertikālie dārzi jau vairākus gadus nav izgājuši no dārzu modes – šī ir unikāla metode, kā izdaiļot dārzu un vienlaikus ietaupīt vietu. Izvēlies žogu, metāla sētiņu vai sienu, kurā ir iebūvētas kabatas augu stādīšanai. Dārzeņi un augļi, kas augs arī vertikālā stāvoklī ir gurķi, tomāti, zirņi un pupas, kabači un pat melones.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @floraformdesign on

Dzīvniekiem draudzīgi pagalmi

Līdz ar interesi par savvaļas augiem, vienlaikus ir pieaugusi interese par savvaļas dzīvniekiem. Šogad parūpējies arī par cilvēku mazajiem brāļiem un padari savu pagalmu drošu putniem, ežiem, taureņiem vai pat vāverēm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luke (@madwoodphotography) on

Sētas no baļķiem

Malka un baļķi ir atraktīvs interjera elements iekštelpās, taču tos var izmantot arī sētas dizaina veidošanā. Sakrauj malku vai baļķus vienotā līmenī un nostiprini ar dēļiem, tādējādi izveidojot sētai līdzīgu struktūru. Šāds žogs būs gan praktisks, gan arī dekoratīvs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Russ (@viewfromthegrass) on

Dārznieka podests – ar augiem izrotātas mājas durvis

Saprotams, ka nevajag aizmirst par pašu dārznieku – ļauj kaimiņiem, garāmgājējiem un viesiem jau acumirklī ievērot dārznieka zaļos pirkstiņus. Pie mājas ieejas durvīm izliec puķupodus ar ziedu krūmu vai nelieliem kociņiem, bet sānos – piekarināmos puķupodus ar krāšņiem ziediem vai vīteņaugiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Richard's Paint (@richardspaint) on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu