Raidījums: "Rīgas satiksme" un "Rīgas ūdens" maksājušas "Riga.lv" par publicitātes nodrošināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete un SIA "Rīgas satiksme" pašapkalpošanās biļešu automāts e-talonu iegādei sabiedriskajā transportā, kurā var norēķināties tikai ar bankas kartēm.
Sieviete un SIA "Rīgas satiksme" pašapkalpošanās biļešu automāts e-talonu iegādei sabiedriskajā transportā, kurā var norēķināties tikai ar bankas kartēm. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un "Rīgas ūdens" maksājušas nodibinājumam "Riga.lv" par publicitātes nodrošināšanu, kamēr no citām pašvaldības kapitālsabiedrībām nodibinājums par šādu pakalpojumu naudu nav iekasējis, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

"Riga.lv" priekšsēdētājs Andris Konošonoks, kurš vienlaikus ir arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs, izvairījies raidījumam atbildēt uz jautājumiem par slēgtajiem līgumiem ar atsevišķām pašvaldības kapitālsabiedrībām, savukārt "Riga.lv" preses sekretārs Aleksandrs Šuņins, kurš vienlaikus ir arī "Rīgas centrāltirgus" Mārketinga daļas vadītājs, atzina, ka noslēgti divi līgumi uz trīs gadiem - ar "Rīgas satiksmi" par 150 000 eiro, bet ar "Rīgas ūdeni" par 45 000 eiro. Samaksāta gan esot tikai daļa šīs summas.

Jautāts, kāpēc dažiem pašvaldības uzņēmumiem tiek prasīta nauda, ja nodibinājuma uzdevums ir nodrošināt publicitāti visiem, "Riga.lv" pārstāvis atbildēja, ka "kaut kā tā sanāca". Viens līgums gan esot pārtraukts, un tas pats tikšot darīts arī ar otru, jo "Riga.lv" valde mainījusi nostāju, atzīstot, ka tas tomēr nav bijis pareizi. Jautāts, kāpēc valde jau sākumā nedomāja par to, vai tās rīcība ir pareiza, Šuņins atbildēja: "Bija iespēja gūt peļņu. Kāpēc negūt, ja likums to neliedz?"

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis, lūgts skaidrot, kāpēc "Rīgas satiksme" maksājusi "Riga.lv" par publicitātes nodrošināšanu, atbildēja: "Tā nav mana atbildība, prasiet [bijušajam ilggadējam "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājam Leonam] Bemhena kungam. Ja es pareizi saprotu, par kuru līgumu jūs runājat, šis līgums ir izbeigts 2017.gadā. Un nekādi maksājumi kopš tā nav veikti. Ja nemaldos, ka tur kādi 37 000 eiro ir pārskaitīti," stāstīja Saulītis.

Savukārt "Rīgas ūdens" preses sekretārs "Panorāmai" sākotnēji solīja sarunāt interviju, bet vēlāk to atteica, norādot, ka uzņēmums situāciju pagaidām nekomentēs.

Kā ziņots, Rīgas domes opozīcija ir rosinājusi "Riga.lv" likvidāciju.

Nākamās nedēļas sākumā gaidāms Valsts kontroles revīzijas ziņojums par "Riga.lv" darbu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, VK ziņojumā galvenokārt tiek pārmesta nesaprotama nodibinājumu funkciju dublēšanās ar domes departamentu darbību, nepārskatāma pārvaldība un finanšu izlietojums, kā arī nesaprotamas operācijas ar preču zīmju iegādi un pārdošanu.

Tāpat tiek kritizēti izdevumi par darījumu braucieniem, jo neesot iespējams gūt viennozīmīgu pārliecību par to saturu - vai tie bijuši izklaides vai darba braucieni. Vēl ziņojumā tiekot norādīts, ka nav izprotams, pēc kādiem principiem nodibinājumi citām sabiedriskajām organizācijām piešķir finansējumu, neesot skaidrs, ar ko tieši nodarbojas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa un ar ko - "Riga.lv", un kurā brīdī ir efektīvāk aktivitātes īstenot domei, bet kurā - nodibinājumam "Riga.lv".

"Riga.lv" dotācija no pašvaldības budžeta šogad ir 1,77 miljoni eiro, bet 2018.gadā bija 1,96 miljoni eiro. Lemjot par pašvaldības budžetu, opozīcija jau aizvadītajā gadā centās iepazīties ar dotācijas izlietojumu un pamatojumu, taču pilnvērtīga informācija viņiem sniegta netika.

Lai gan "Riga.lv" dibinātājs ir pašvaldība, nodibinājuma statūtos norādīts, ka lēmumu par likvidāciju pieņem valde, saņemot dibinātāju sapulces piekrišanu. Vienlaikus, dibinātāju sapulces kompetencē esošus lēmumus pieņem Rīgas domes priekšsēdētājs vai viņa pilnvarota persona.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka nodibinājuma valdē strādā Rīgas domes Finanšu departamenta pārstāvis Konošonoks un Ģirts Dripe. 2018.gadā nodibinājums strādājis ar 1,96 miljonu eiro lielu apgrozījumu un 697 106 eiro peļņu.

RTAB valdē strādā Guntars Grīnvalds, Vita Jermoloviča un Rīgas domnieks Maksims Tolstojs Maksims (S). Pērn nodibinājums strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu