Amerikas purvā pētnieki atraduši 2624 gadus vecu koku (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Cienījamā vecuma koks atrodas Ziemeļkarolīnas štata purvā, tomēr klimata pārmaiņu dēļ, tas drīz varētu iet bojā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Communications”, pētot koku gredzenus Ziemeļkarolīnas purvos, atklāja kailu cipresi (Taxodium distichum), kas izrādījās 2624 gadus veca. Tas ir viens no vecākajiem dzīvajiem kokiem pasaulē.

Lai gūtu labāku priekšstatu par koka vecumu, iedomājies, ka tas ir senāks par kristietību, Romas impēriju un angļu valodu.

Foto: D W Stahle

Koku gredzenus zinātnieki pētīja, lai izveidotu Amerikas austrumu klimata vēsturi, ko var “nolasīt” no koku gredzeniem. Iepriekšējos pētījumos zinātnieki bija identificējuši 1000 un 1650 gadus vecus kokus.

Jaunajā pētījumā atklāts, ka kailās cipreses var dzīvot krietni ilgāk, nekā uzskatīts iepriekš. Līdz ar šo koku, zinātnieki tajā pašā purvā atrada arī 2088 gadus vecu cipresi, un viņi domā, ka tur jābūt vēl vairākiem cienījama vecuma kokiem.

“Ņemot vērā, ka mēs esam izpētījuši tikai 110 dzīvās cipreses šajā purvā, ir ļoti ticams, ka šeit ir vēl vairāki koki, kas ir vecāki par 2000 gadiem,” rakstīts pētījumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu