Lietuvā sākta izmeklēšana par gandrīz notikušu triju lidmašīnu sadursmi virs Marijampoles

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvā sākta izmeklēšana par aprīlī notikušu incidentu, kad gaisā virs Marijampoles pašvaldības teritorijas gandrīz varēja sadurties trīs civilās lidmašīnas, piektdien raksta portāls "15min.lt", norādot, ka tas varēja būt saistīts ar aviodispečera pārgurumu.

askaņā ar portāla rīcībā esošo informāciju 19.aprīļa vakarā virs Lietuvas vienpadsmit kilometru augstumā lidojušas Polijas aviokompānijas LOT lidmašīna reisā no Varšavas uz Tallinu, Turcijas lidsabiedrības "Corendon" lidmašīna no Oulu Somijā uz Haniju Grieķijas Krētas salā un Tunisijas "Nouvelair" lidmašīna no Helsinkiem uz Monastīru Tunisijā.

Aptuveni virs Marijampoles pašvaldības teritorijas lidmašīnu ceļi faktiski krustojušies, raksta "15min.lt ", norādot, ka šādā situācijā dispečeram bija jādod rīkojums mainīt augstumu, taču nezināmu iemeslu dēļ tas nav darīts. Sadursmi, kas būtu varējusi kļūt par smagāko aviokatastrofu Lietuvas vēsturē, izdevies novērst, ieslēdzoties brīdināšanas sistēmai TCAS un lidmašīnām strauji mainot augstumu.

Portāls norāda, ka kritiskā situācija, pēc neoficiālām ziņām, varēja izveidoties, jo Lietuvas valsts aeronavigācijas uzņēmuma "Oro navigacija" darbinieks, iespējams, bijis iemidzis vai darba vietā atradies reibumā.

"Oro navigacija" ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka incidents novērsts, pateicoties vairāku līmeņu drošības pasākumu iedarbināšanai, bet sīkāku informāciju nav sniedzis saistībā ar pašlaik notiekošo izmeklēšanu.

Satiksmes ministrs Roks Masjulis uzsvēris, ka šī informācija tiek izvērtēta ļoti nopietni.

"Šobrīd notiek izmeklēšana, kuras rezultāti tiks analizēti kopā ar atbildīgajām institūcijām. Nedrīkst būt ne mazākās šaubu ēnas par "Oro navigacija" spēju garantēt gaisa telpas drošību," viņš rakstījis aģentūrai atsūtītajā komentārā.

Uzņēmums "Oro navigacija" piektdien paziņojis, ka incidenta brīdī Reģiona lidojumu vadības centrā nakts maiņā strādājuši četri cilvēki - maiņas priekšnieks un trīs dispečeri.

"Mediju informācija par darbinieku, kas varēja būt iereibis vai darba laikā aizmidzis, neatbilst patiesībai - tas fiksēts izmeklēšanas laikā ar objektīviem uzņēmuma kontroles līdzekļiem," uzsvērts aeronavigācijas uzņēmuma sniegtajā komentārā. "Provizoriskā izmeklēšana liecina, ka incidenta laikā horizontālais atstatums starp lidmašīnām bijis vismaz pieci kilometri, bet vertikālais - vismaz 200 metri."

"Oro navigacija" norāda, ka par incidentu informētas visas atbildīgās institūcijas - Eiropas Aviācijas drošības aģentūra, Transporta kompetenču aģentūra un atbildīgās Tieslietu ministrijas amatpersonas.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju ne 2017., ne 2018.gadā nav bijis incidentu, kuru cēlonis būtu darbinieku pārgurums vai dispečeru trūkums. Norādīts, ka arī šā gada pirmajā ceturksnī nav fiksēti nekādi negadījumi dispečeru kļūdu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu