Rīgas domes vadība RTAB un "Riga.lv" lietderību sola izvērtēt līdz šī gada beigām (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes vadība ir saņēmusi Valsts kontroles (VK) veiktās revīzijas ziņojumu un sola tuvākajā laikā ar to iepazīties, vienlaikus pašvaldība apņēmusies abu nodibinājumu lietderība tiks izvērtēta līdz šī gada beigām.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA norādīja, ka par situāciju saistībā ar VK revīzijā par biedrībām un nodibinājumiem konstatēto šonedēļ plānots sasaukt Rīgas domes ārkārtas sēdi, un tā, visticamāk, notiks trešdien, 15.maijā. Savukārt šodien plkst.13.30 par VK revīzijas ziņojumu tiks organizēts preses brīfings Rīgas domē.

Taujāts par viņa partijas biedres, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekles Vitas Jermolovičas (GKR) atbildību šajā situācijā, Burovs norādīja, ka Jermoloviča vienmēr ir strādājusi profesionāli un partijai nekādu šaubu par viņas godīgumu nav.

Burovs apliecināja, ka ar revīzijas materiāliem tuvākajā laikā iepazīsies pamatīgāk. "Ir skaidrs, ka nodibinājumu darbībā daudzas lietas ir uzlabojamas, tomēr, vai nepieciešama nodibinājumu likvidācija, izvērtēsim laika gaitā," sacīja Burovs.

Nekādas sīkākas informācijas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šodien veiktajām darbībām RTAB un Rīgas domes telpās Burovam neesot.

Savukārt Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Aleksejs Rosļikovs (S) pēc iznākšanas no Rīgas domes priekšsēdētāja kabineta šodien aģentūrai LETA klāstīja, ka Rīgas domē noturēta koalīcijas sanāksme par ierastajām aktualitātēm. Taujāts par KNAB veiktajām kratīšanām, Rosļikovs norādīja, ka patlaban koalīcijas partneri šo jautājumu nav apsprieduši. Kamēr nav saņemta kāda informācija no KNAB, par tiesībsargu darbībām domē spriest būtu pāragri, norādīja Rosļikovs.

Viņš arī sacīja, ka nav paspējis iepazīties ar VK revīzijas ziņojumu, taču solīja tuvākajā laikā to izdarīt. Vienlaikus Rosļikovs norādīja, ka šodien nav mēģinājis sazināties ar RTAB valdes locekli Maksimu Tolstoju (S).

Kā ziņots, KNAB darbinieki pirmdien veic procesuālās darbības RTAB un Rīgas domes telpās.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB darbinieki veikuši izmeklēšanas darbības arī Rīgas domes Ārlietu pārvaldē un domnieka Tolstoja kabinetā. Kā noskaidroja aģentūra LETA, Tolstojs patlaban atrodas komandējumā ārzemēs.

Aģentūrai LETA zināms, ka Rīgas domē un RTAB KNAB darbinieki ieradušies, lai veiktu kratīšanu kriminālprocesā, kas ierosināts pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

KNAB šodien informēja, ka ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5.aprīlī tas sācis kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības šodien tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

RTAB valdē strādā Guntars Grīnvalds, Jermoloviča un Tolstojs. Pērn nodibinājums strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - RTAB un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Revīzijā kopumā esot konstatēti būtiski trūkumi biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos, un tas liekot secināt, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu