Pēkšņi pieaugusi kriptovalūtu vērtība; analītiķi pauž aizdomas par cenu kāpumu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Otrdiena kriptovalūtas “Bitcoin” tirgotājiem bija lieliska diena – daudzi kriptovalūtas īpašnieki kļuvuši daudz bagātāki, jo tās vērtība pirmo reizi kopš pagājušā gada jūlija pārsniegusi 8000 dolāru. Tāpat arī kriptovalūtas tirdzniecības aktivitātes rādītāji sasniedza augstāko līmeni pēdējā gada laikā, vēsta CNN.

Eksperti norāda, ka pēdējo dienu spēcīgie rezultāti var signalizēt par to, ka “Bitcoin” atkal ir labas nākotnes prognozes un labs investīciju potenciāls. Tomēr kriptovalūta joprojām ir ievainojama un tās skandalozā vēsture ir radījusi lielu skepsi ekspertu vidū.

Kā raidorganizācijai CNN norādīja uzņēmuma “Interchange” līdzdibinātājs Dens Helds, “Bitcoin” vienmēr ir uzskatīts par ļoti riskantu ieguldījumu objektu. Tomēr viņš norādīja, ka kriptovalūtas vērtības straujais kāpums varētu būt zināms signāls par tās “atdzimšanu” - audzējot un stabilizējot savu vērtību, “Bitcoin” varētu noņemt dažādus riskus.

“Kad cilvēki meklē dažādas alternatīvas tradicionālajām valdībām un banku sistēmām, “Bitcoin” ir izdevība kļūt par alternatīvu valūtas aizstājēju,” norādīja Helds piebilstot, ka straujais kriptovalūtas vērtība kāpums biržā liecina par to, ka arvien vairāk investoru uzskata bitkoinus par drošiem aktīviem.

Biržās, krītoties akciju indeksiem, arī otrdien kriptovalūta turpināja stabilu vērtības augšupeju. Kā norāda kriptovalūtu tirdzniecības uzņēmuma “TradeStation Crypto” vadītājs Džeimss Putrē, tas skaidrojams ar kriptovalūtas pirmdien piedzīvoto straujo vērtības kāpumu, kas, savukārt, izraisījis papildus investoru interesi.

“Kad tirgus sāk augt, tajā iesaistās arvien vairāk cilvēku. Jo vairāk cilvēku iesaistās, jo lielāka ir interese, jo lielāki un nozīmīgāki spēlētāji vēlas iegūt savu tirgus daļu. Tas neattiecas uz “Bitcoin” operācijām, bet gan uz biznesa vidi kopumā,” sacīja Putrē.

Tomēr priecāties par iespējamo kriptovalūtas atdzimšanu vēl ir pāragri. Eksperti atsauc atmiņā 2017. gada decembri, kad vienā brīdī “Bitcoin” vērtība sasniedza pat 20 000 par vienu vienību, taču pēc neilga laika sākās straujš kriptovalūtas vērtības kritums.

Tāpat publiskajā vidē izskanēja apgalvojumi, ka notiek manipulācijas ar kriptovalūtas cenām – divi akadēmiķi Tekasas un Ostinas universitātēs veica pētījumu, kurā cenās pierādīt manipulācijas ar “Bitcoin” cenām.

“Manipulācijas var būt iemesls, kādēļ pēdējo dienu laikā kriptovalūtas cena ir tik strauji pieaugusi. Arī “Bitcoin” un citu kriptovalūtu vērtību nosaka pieprasījums un piedāvājums. Taču pastāv vairāki faktori, kas nepakļaujas šādai tirgus mehānikai,” sacīja Teksasas Universitātes finanšu profesors Džons Grifins.

“Tas nebūtu pārsteidzoši uzzināt, ka pie jaunajām cenu svārstībām būtu vainojamas manipulācijas,” pārliecināts ir Grifins. Viņš gan nav vienīgais, kurš skeptiski skatās uz kriptovalūtu cenu kāpumu.

“Nedomāju, ka kādu tas vairs pārsteigtu. Visvairāk mani uztrauc, ka dažādas manipulācijas diktē noteikumus tik nozīmīgā tirgus segmentā. Tam pie vainas ir regulējuma trūkums un caurspīdīgums – citās tirgus nozarēs viss tiek stingrāk regulēts un uzraudzīts,” pauž bijušais ASV Tirdzniecības komisijas priekšsēdētājs Tims Masads.

Lai turpmāk novērstu nekontrolētas kriptovalūtu cenu svārstības, Masads aicināja izstrādāt un pilnveidot regulējumu, kas uzlabotu situāciju tirgū.

Cits, vienkāršāks izskaidrojums šai situācijai varētu būt tas, ka notiek “Blokķēžu nedēļa” - neoficiāli “Bitcoin” tirgotāju svētki. Šis notikums ik gadu piesaista ievērojamu “Bitcoin” un citu lielo kriptovalūtu pircējus, norāda “Coinsquare” direktors Lenons Svetings.

Tāpat arī operācijas ar kriptovalūtām un tehnoloģijas attīstība kalpo ir kļuvušas par ierastu lietu daudzu cilvēku dzīvēs. Par jaunas digitālās valūtas izveidi paziņojusi lielākā ASV banka “JPMorgan Chase”, tāpat banka kopā ar “Microsoft” plāno plašāk iesaistīties blokķēžu platformās.

Nesen par līdzīgiem plāniem – veidot savu digitālo valūtu paziņoja arī lielākais sociālais tīkls pasaulē “Facebook”.

Šādi lielo uzņēmumu paziņojumi par iesaistīšanos kriptovalūtu tirgū var stabilizēt valūtu vērtību un likt investoriem saprast, ka ir pamats optimismam.

“10 000 atzīme ir ļoti tuvu – domāju, ka jau tuvākajos mēnešos tā būs realitāte,” saka “CloseCross” platformas vadītājs Vaibavs Kadikars, kurš tic, ka nākotnē “Bitcoin” vērtība pārsniegs iepriekšējos rekordus.

Analītīķi nosaukuši vēl citus iemeslus, kādēļ pēdējo dienu laikā “Bitcoin” piedzīvojis kāpumu par vairāk nekā 2000 dolāriem par vienību. Bez lielo kompāniju paziņojumiem, vēl jāņem vērā jaunie tehniskie risinājumi kriptovalūtu tirgū, “Bitcoin” uzkrājumu palielināšanās, jo lielākā daļa “Bitcoin” īpašnieku ir atteikušies pārdot digitālo valūtu. Turklāt, arī jaunie tirgus dalībnieki veic dažādus uzkrājums.

Līdz februārim “Bitcoin” piedzīvoja ilgāko cenas krituma perioda desmit gadu pastāvēšanas vēsturē. 2. februārī cenas kritums tika fiksēts jau 411. dienu pēc kārtas, bet pērn kritptovalūtas vērtība pirmo reizi noslīdēja zem 5000 dolāru atzīmes. Kritās arī citu kriptovalūtu - “Ethereum” un “Litecoin” vērtības.

Eksperti norāda, ka jau drīzumā, krītoties pieprasījumam pēc digitālās valūtas, mazināsies arī “Bitcoin” vērtība. Taču tik ievērojams kritums kā iepriekš vairs netiek prognozēts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu