"Boeing" atzīst trūkumus "737 MAX" lidojumu simulatora programmatūrā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

ASV aviobūves kompānija "Boeing" paziņojusi, ka tai bija jāizlabo trūkumi lidmašīnas modeļa "737 MAX" lidojumu simulatora programmatūrā, kas tiek izmantota pilotu apmācībā.

""Boeing" ir veikusi labojumus "737 MAX" simulatora programmatūrā un sniegusi informāciju ierīces operatoriem, lai garantētu, ka simulatora pieredze atbilst dažādiem lidojumu apstākļiem," paziņoja kompānija.

ASV aviobūves kompānija neprecizēja, kad trūkumi programmatūrā atklāti, kā arī nenorādīja, vai par tiem ir informēti regulatori.

Paziņojums ir pirmā reize, kad "Boeing" atzīst, ka ir izstrādes trūkumi programmatūrā, kas tiek izmantota "737 MAX" lidmašīnās, kuras lidojuma vadības sistēma tiek vainota par abu lidmašīnu avārijām.

"Boeing" informēja, ka lidojumu simulatora programmatūra nespēja radīt noteiktus lidojuma apstākļus, kas līdzinātos tiem, kādi bija avokompānijas "Ethiopian Airlines" lidmašīnas avārijas brīdī martā un "Lion Air" lidmašīnas avārijas brīdī oktobrī.

Kompānija norādīja, ka jaunākās "izmaiņas uzlabos simulācijas ar spēku iedarbību uz manuālas vadības stūri", kas gan tiek reti izmantota lidojuma leņķa kontrolei.

""Boeing" saistībā ar šīm izmaiņām un uzlabojumiem cieši sadarbojas ar ierīces ražotājiem un regulatoriem, lai garantētu, ka klientu apmācība netiek pārtraukta," lasāms kompānijas paziņojumā.

Anonīmi avotu aviācijas nozarē atklājuši, ka tikai Kanādas lidsabiedrībai "Air Canada" ir "737 MAX" lidojumu simulators.

ASV Federālās aviācijas aģentūras dati liecina, ka pašlaik ASV ir tikai viens speciāli "737 MAX" pielāgots simulators un tas pieder "Boeing".

ASV aviokompānijas pilotu apmācības lidošanai ar "737 MAX" veic uz simulatoriem, kas veidoti "737 NG" - lidmašīnu modeļa versijai, kas ir "737 MAX" priekštecis 737.lidmašīnu sērijā.

Lidsabiedrība "Southwest Airlines", kas ir lielākais "737 MAX" klients ar 34 šī modeļa lidmašīnām savā flotē, atklāja, ka pirmo "737 MAX" simulatoru cer saņemt "šā gada beigās". "American Airlines", kas iegādājusies 24 šī modeļa lidmašīnas, paziņoja, ka ir pasūtījusi "737 MAX" simulatoru, kas tiks piegādāts un uzstādīts decembrī.

Pagājušajā nedēļā "Boeing" pavēstīja, ka ir pabeigusi programmatūras atjauninājumus lidmašīnas modelim "737 MAX". Šis atjauninājums, kurā risināta problēma ar lidojuma vadības sistēmu, kas tiek vainota abu lidmašīnu avārijās, ir jāapstiprina ASV un starptautiskajiem regulatoriem, kas lems par atļauju lidmašīnas atkal izmantot pasažieru pārvadājumiem.

ASV lidsabiedrības plāno augustā atsākt "737 MAX" izmantošanu reisos.

Gan Indonēzijas aviokompānijas "Lion Air" lidmašīnas katastrofā pērn oktobrī, kurā bojā 189 cilvēki, gan martā Etiopijā "Ethiopian Airlines" "Boeing 737 MAX 8" ar 157 cilvēkiem, kas visi gāja bojā, avārijā lidmašīna strauji sāka lidot lejup, jo kļūda sensoru lasījumā kavēja pilotus pārņemt kontroli pēc pacelšanās, liecina sākotnējie izmeklēšanu secinājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu