"Huawei" dibinātājs: ASV par zemu novērtē kompānijas spēku (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" dibinātājs Žeņs Dženfejs
Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" dibinātājs Žeņs Dženfejs Foto: AP/Scanpix

Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" dibinātājs Žeņs Dženfejs otrdien noraidīja ASV centienus bloķēt uzņēmuma iespējas sasniegt ambiciozos starptautiskos mērķus, norādot, ka Savienotās Valstis par zemu novērtējot "Huawei" spēku.

"Pašreizējā ASV politiķu prakse par zemu novērtē mūsu spēku," Žeņs teica Ķīnas plašsaziņas līdzekļiem, komentējot ASV prezidenta Donalds Trampa noteikto aizliegumu ASV uzņēmumiem sadarboties ar kompāniju, kas varētu kļūt par līderi pasaulē 5G tehnoloģijas ieviešanā.

""Huawei" 5G nekādā veidā netiks ietekmēts. Attiecībā uz 5G tehnoloģijām citi divu vai trīs gadu laikā nespēs panākt "Huawei"," uzsvēra kompānijas vadītājs.

Pagājušajā nedēļā Tramps izsludināja ārkārtas stāvokli valstī, kas ļāva viņam izveidot tā dēvēto melno sarakstu ar kompānijām, kas uzskatāmas par "nepieņemamu risku ASV valsts drošībai". Analītiķi ir pārliecināti, ka šāda rīcība ir acīmredzama vēršanās pret "Huawei".

ASV Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka ASV kompānijām ir aizliegts pārdot vai nodot tehnoloģijas "Huawei".

ASV interneta kompānija "Google", kuras operētājsistēma "Android" tiek izmantota lielākajā daļā pasaules viedtālruņu, tostarp "Huawei", šonedēļ paziņoja, ka sāk saraut saites ar Ķīnas uzņēmumu.

Tas nozīmētu, ka jaunu "Huawei" viedtālruņu lietotājiem vairs nebūs pieejami "Google" pakalpojumi, tostarp elektroniskā pasta lietotne "Gmail", karšu lietone "Google Maps" un citas, ziņu aģentūrai AFP atklāja anonīms avots.

Tomēr ASV Tirdzniecības ministrija pirmdien noteica 90 dienu ilgu aizlieguma atsaukumu, kas nozīmē, ka tehnoloģiju nodošanai šajā laikā tiks izsniegtas pagaidu licences.

"ASV izsniegtajai pagaidu licencei uz 90 dienām nav lielas ietekmes uz mūsu darbu, mēs esam gatavi," sacīja Žeņs.

"Huawei" ir centusies mazināt klientu bažas par "Google" paziņojumu. Žeņs norādīja, ka abi uzņēmumi diskutē par iespējamo reakciju uz ASV valdības aizliegumu. Viņš uzsvēra, ka "Google" ir "ļoti atbildīga kompānija".

Ķīnas kompānijas preses pārstāvis Austrālijā paziņoja, ka ASV rīcība "neietekmēs klientus" šajā valstī, kā arī neskars tos, kas iegādāsies "Huawei" viedtālruņus vai plaukstdatorus nākotnē.

Runājot par nozīmīgu detaļu pieejamību, "Huawei" dibinātājs atzina, ka pusi mikroshēmu kompānija iepērk ASV, bet otru pusi izgatavo pati. "Mūs nevar izolēt no pasaules," Žeņs sacīja un piebilda, ka "mēs arī varam izgatavot tādas pašas mikroshēmas kā ASV, bet tas nenozīmē, kas mēs tās neiepirksim".

Viņš noliedza, ka Vācijas mikroshēmu ražotājs "Infineon" apturējis piegādes "Huawei". Vācijas kompānija pirmdien paziņoja, ka nepiegādās "Huawei" ASV ražotas mikroshēmas, bet citas piegādes nepārtrauks.

Tomēr analītiķi brīdina, ka kompānijas nākotne ir apdraudēta, jo tā ļoti paļaujas uz ASV ražotām detaļām.

"Ja aizliegums turpināsies, "Huawei" cietīs, jo īpaši viedtālruņu, bet arī datu centru un tīklu tirgos," sacīja

ASV izlūkdienesti pauž pārliecību, ka "Huawei" saņem Ķīnas armijas atbalstu un tās aprīkojums var sniegt Ķīnas izlūkdienestiem piekļuvi citu valstu sakaru tīkliem.

Tādēļ ASV ir centušās panākt, lai Vašingtonas sabiedrotie noraida 'Huawei" tehnoloģijas, kaut gan pašlaik 5G tehnoloģijās nav daudz alternatīvu.

Lai gan Austrālija ir aizliegusi "Huawei" dalību 5G tīkla izveidē, citas valstis ir atturīgākas. Piemēram, Lielbritānija, kā tiek ziņots, ir apstiprinājusi ierobežotu "Huawei" iesaisti 5G tīkla izbūvē valstī.

Kanāda decembrī aizturēja Žeņa meitu un "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou. ASV lūgušas viņas izdošanu saistībā ar aizdomām par Irānai noteikto sankciju pārkāpumu. Pēc tam Ķīnā aizturēja divus Kanādas pilsoņus, tostarp bijušo diplomātu.

"Mēs upurējām sevi un ģimenes, jo mums ir mērķis. Lai būtu pasaules virsotnē, šī mērķa dēļ agrāk vai vēlāk būs konflikti ar ASV," sacīja Žeņs.

Cīņas par "Huawei" ir saasinājušas tirdzniecības karu abu pasaules lielāko ekonomiku starpā, abām pusēm palielinot importa nodevas.

Ķīnas vēstnieks Eiropas Savienībā Džans Mins vēršanos pret "Huawei" nodēvējis par "nepareizu rīcību" un piebildis, ka "sekos nepieciešamā atbilde".

Uz jautājumu, cik ilgi var turpināties tāda vēršanās pret "Huawei", Žeņs atbildēja: "Jums tas jājautā Trampam, nevis man."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu