10 lietas, kurām pievērst uzmanību, ja gribat īrēt mājokli (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Daudzdzīvokļu māja Daugavgrīvas ielā. Ilustratīvs attēls.
Daudzdzīvokļu māja Daugavgrīvas ielā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai atrastu kvalitatīvu īres dzīvokli par adekvātu cenu, ir krietni jānopūlas. Cena, ko prasa īpašnieks, reizēm šķiet izskaidrojama tikai ar mistikas palīdzību, jo māja veca, dzīvoklis nolietojies, mēbeles no aizlaikiem, bet summa augsta. Turklāt reti kura daudzdzīvokļu ēka Latvijā ir labā stāvoklī. Kā neizvēlēties “kaķi maisā”, stāsta nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas grupas CIVINITY reģionālais vadītājs Latvijā Ardis Pāvilsons.

„Dzīvokļa un arī visas ēkas tehniskais stāvoklis tieši ietekmē gan dzīves kvalitāti konkrētajā mājoklī, gan arī izdevumus, kas saistās tā uzturēšanu. Protams, runājot par visu ēku kopumā, liela nozīme ir kvalitatīvai nama apsaimniekošanai, taču ir lietas, kuras mainīt nav pat visideālākā apsaimniekotāja spēkos,” atzīst Ardis Pāvilsons. Balstoties uz savu ikdienas pieredzi, viņš iesaka, kam pievērst uzmanību meklējot jaunu mājokli.

Ja pērkat vai vēlaties īrēt dzīvokli sērijveida vai pirmskara laika namā:

1. Pajautājiet, cik liels un noturīgs ir ūdens spiediens. Sen celtos namos to bieži vien ietekmē aizauguši vai savu laiku nokalpojuši stāvvadi.

Ja situācija šķiet pavisam apmierinoša, noskaidrojiet, vai dzīvokļu īpašnieki kaut vai teorētiski ir apsprieduši stāvvadu maiņu.

Tāpat vecās mājās ir vērts pievērst uzmanību tam, vai tiek lietoti ūdens skaitītāji. Ja tādu nav, tad būtu vēlams noskaidrot, kā ir citos dzīvokļos.

2. Noskaidrojiet, cik vienmērīgi silda radiatori. Ja jaunu mājokli meklējat ziemā, tad ir vērts aptaustīt, cik silti ir radiatori. Nevienmērīga siltuma iemesls var būt pārbūvēti radiatori, kā arī nerisinātas problēmas apkures sistēmā. Iespējams, tā vienkārši netiek pietiekami rūpīgi apkopta, taču varbūt problēmas ir nopietnākas.

Ja redzat mainītus radiatoros, noskaidrojiet, vai pārbūve ir saskaņota.

Protams, neviens nespēj senu apkures sistēmu padarīt tikpat efektīvu kā jaunu, taču ir risinājumi, ar kuru palīdzību var palielināt arī vecu ēku apkures efektivitāti. Piemēram, apsaimniekotājs var izvērtēt, vai nav nepieciešama apkures sistēmas balansēšana; var piedāvāt risinājumus individuālam ēkas siltuma mezglam, ja tāds vēl nav ierīkots.

3. Gan pašā ēkā, gan arī dzīvoklī aplūkojiet sienas pie visiem stāvvadiem - apkures, ūdens, kanalizācijas.

Ja nojaušami vai acīm redzami plankumi, tad, visticamāk, stāvvadi bieži plīst, jo ir pamatīgi nolietojušies.

Parunājiet ar dzīvokļa saimniekiem, vai šai problēmai tiek plānots kāds risinājums, jo galu galā šādas avārijas kaitē visiem.

4. Ja pirkšanai aplūkojat dzīvokli ar svaigu kosmētisko remontu, iekārtajiem griestiem, tad ir vērts noskaidrot, kas aiz tā slēpjas. Pajautājiet, kādi materiāli un risinājumi remontam izmantoti.

Iespējams, iekārtie griesti slēpj regulāri applūstošus griestus, bet svaigais remonts maskē dažādas nepilnības.

5. Novērtējiet mājas un kāpņu telpu tehnisko stāvokli: vai māja ir renovēta, cik sen remontēta un cik sakārtota ir kāpņu telpa, kādā stāvoklī ir pastkastītes utt.

Kāpņu telpas tehniskais stāvoklis atklāj, cik lielā mērā mājokļu īpašnieki izprot, ka ēka būs kārtībā tikai tad, ja katrs atsevišķi un visi kopā būs ieinteresēti risināt ar tās tehnisko stāvokli saistītus jautājumus.

Visbiežāk cīnāmies ar sekām, jo neesam iemācījušies laikus risināt problēmas.

Piemēram, ir jānovērš jumta tecēšana vai kāds cits nopietns defekts, mēs izstrādājam iespējamos risinājumus, bet daļai dzīvokļu īpašnieku tas ir vienaldzīgi.

Rīgā ir tikai aptuveni 300  jauno projektu ēku, pārējās ir celtas vai nu pirms kara, vai arī padomju laikos. Jaunuzceltajos namos ir izmantoti daudz modernāki, iedzīvotājiem ērtāki inženiertehniskie risinājumi, tomēr virknē jauno projektu ir nopietni trūkumi. 

Tādēļ, ja pērkat vai vēlaties īrēt dzīvokli jaunajā projektā:

6.  Gan ēkā, gan dzīvoklī pievērsiet īpašu uzmanību terasēm un balkoniem.

Ļoti bieži nekvalitatīvas hidroizolācijas dēļ tie tek.

Ja pamanāt šādu problēmu, ir vērs noskaidrot, ko par to domā dzīvokļu īpašnieki - plāno veikt remontu, neliekas ne zinis, nav pamanījuši?

7. Pajautājiet, cik efektīvi darbojas ventilācijas sistēma. Problēmas ar ventilācijas sistēmu ir vienas no biežāk sastopamajiem būvniecības defektiem, kas ne tikai samazina komfortu, bet arī ilgtermiņā var bojāt sienas un veicināt pelējuma rašanos.

Tāpat pievērsiet uzmanību tam, vai tvaika nosūcējs virtuves zonā ir pareizi pievienots, proti, vai tas nav savienots ar gaisa nosūces lūku. Tā darīt ir aizliegts.

Pareizi izbūvēta ventilācijas sistēma ļauj mājai „labi elpot” un ilgtermiņā saglabā būvkonstrukciju kvalitāti.

Sliktas gaisa aprites acīm redzamākās sekas ir pelējums, kuru nav iespējams pilnībā likvidēt, ja netiek novērtas problēmas ventilācijā.

Pirmkārt ir jācenšas likvidēt lielā mitruma cēloņus.

8. Pajautājiet, cik ilgi ir jāgaida karstais ūdens. Ja ilgi, tad, iespējams, ēkā tiek izmantoti nepareizi elektromotori, kas nodrošina karstā ūdens cirkulāciju. Taču ir iespējams, ka problēmas slēpjas neveiksmīgā ūdensapgādes sistēmas projektā un principā nav labojamas.

9. Apskatiet pagrabtelpas, tā vislabāk varēsiet noteikt, kādā stāvoklī ir mājas pamati. Par nevienmērīgu pamatu sēšanos liecinās plaisas pagraba sienās vai balstu konstrukcijās.

10. Noskaidrojiet, kādā stāvoklī ir lifts. Lifta remonts vienmēr saistīts ar lieliem izdevumiem. Tas attiecas gan uz tehniska rakstura remontdarbiem, gan kosmētisko remontu liftu kabīnēs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu