Konceptuāli atbalsta ieceri nostiprināt VID tiesības apstrādāt fizisko personu datus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas paredz nostiprināt VID tiesības apstrādāt fizisko personu datus.

Likumprojekta mērķis ir nostiprināt VID tiesības apstrādāt fizisko personu datus, veikt datu profilēšanu, pieprasīt, saņemt bez maksas informāciju no valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī izvirzīt prasību nodarbinātajiem par nevainojamu reputāciju.

Likuma izmaiņu anotācijā norādīts, ka atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas preambulai cilvēkiem vajadzētu būt tiesībām nebūt tāda lēmuma subjektam, kurā var būt ietverts pasākums, ar ko izvērtē ar viņu saistītus personiskus aspektus un kura pamatā ir tikai automatizēta apstrāde, kurai ir juridiskas sekas.

Tomēr lēmumu pieņemšana, pamatojoties uz šādu apstrādi, tostarp profilēšanu, būtu jāatļauj, ja tā ir nepārprotami atļauta saskaņā ar Eiropas Savienības vai dalībvalsts tiesību aktiem, kuri ir piemērojami arī nodokļu nemaksāšanas uzraudzībai un novēršanai.

Neveicot personas datu profilēšanu, nav iespējamas efektīvi veikt VID noteikto uzdevumu izpildi un nodrošināt sabiedrības intereses valsts budžeta līdzekļu iekasēšanā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Tāpat arī paredzēts nostiprināt VID tiesības organizēt dažādus informatīvus pasākumus un izglītojošus konkursus, konkursu uzvarētājiem piešķirot balvas. Likumprojekta anotācijā skaidrots - lai veicināju jauniešu izpratni par nodokļu maksāšanas svarīgumu, vairotu zināšanas par nodokļu tēmu, kā arī mudinātu diskutēt savā starpā par šiem jautājumiem, ir nepieciešams organizēt konkursus par VID pārstāvētajām jomām, paredzot arī naudas balvas un materiālās balvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu