Saeima pieņem likumu par vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšanu piektdien (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, lai piektdien pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu līdz plkst. 20.

Lai grozījumi piektdien stātos spēkā, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim tie jau šodien jāizsludina. Prezidenta padomniece Kristīne Kļaveniece aģentūrai LETA apliecināja, ka Vējonis tos izsludinās.

Grozījumi EP vēlēšanu likumā, ko iesniedza opozīcijas deputāti, nosaka, ka piektdien vēlēšanu iecirkņi darbosies no plkst.10 līdz plkst. 20.

Līdz šim bija paredzēts, ka vēlēšanu iecirkņu darba laiks piektdien ir no plkst. 10 līdz plkst. 16.

Valsts pārvaldes komisijas sēdē akcents tika likts uz to, ka arī pagarinātajā laikā būs iespējams nobalsot tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ir reģistrēts. CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa atzina, ka pašlaik nav zināms, vai tiešsaistes sistēma, kas ļautu mainīt iecirkni, piektdien strādās.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis norādīja, ka piedāvātās izmaiņas parlamenta juristiem rada satraukumu, jo nav pieļaujama vēlēšanu noteikumu maiņa vēlēšanu laikā. Saeimas jurists pauda, ka ārkārtējā tempā pieņemtos grozījumus Satversmes tiesa var atzīt par neatbilstošiem Satversmei. Šādā gadījumā pastāv risks, ka tas var ietekmēt arī vēlēšanu rezultātus, skaidroja Juridiskā biroja pārstāvis.

Kā ziņots, ceturtdien visi 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas - no plkst.9 līdz 12. Taču CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs balsos ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks - vidēji piecas līdz 20 minūtes -, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja Centrālā vēlēšanu komisija.

Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID).

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu