ZZ čempionāta fināla trešā diena un grandiozais noslēgums

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ZZ Čempionāts 2019: fināla trešā diena
Foto: ZZ Čempionāts 2019: fināla trešā diena Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sākusies ZZČ Fināla trešā diena, kad spēkiem mērojas pieredzes bagātākie ZZ Čempionāta dalībnieki – 10.–12. klašu pārstāvji, no kuriem daudzi ir burtiski izauguši ar ZZ Čempionātu, jo sāka tajā piedalīties, kad vēl bija piektklasnieki.

Šī ir ļoti īpaša diena, jo pie šā gada ZZ Čempioniem nonāks “Grand Prix” ceļojošais kauss un vakarā uzstāsies Latvijas hiphopa mūziķis Ozols.

Jauniešus pie ieejas plašajā sporta kompleksā “333” Sila priedēs sagaida Zī, Zē un Lācis. Daudzi priecājas, ka šogad Fināls notiek tieši šeit, jo teritorija ir ļoti plaša, tuvumā ir meži, kā arī iespējams rīkot sacensības uz ūdens.

Pasākums sākas ar aizraujošu priekšnesumu, ko piedāvā viesi no Igaunijas – zinātnes centrs AHHAA. Tas ir īsts šovs, kas iedrošina atklāt zinātni ar prieku! ZZČ Fināla trešās dienas ievadā klātesošos sveic Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus, “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts – un tad jau jautrība var sākties!

Bet pirms sacensībām vēl viens svarīgs notikums – ar skaļiem aplausiem un ovācijām tiek sveiktas 10.–12. klašu skolotājas, kas saņēmušas “Tele2” specbalvu – iespēju apmeklēt unikālu skolotāju konferenci “Izaugsmes domāšana kopā ar pasaules vadošo pētnieci motivācijas un pilnveides jautājumos Kerolu Dveku” sadarbībā ar izglītības uzņēmumu “Lielvārds”.

Šodien sacenšas lielie jeb, kā viņi paši sevi sauc, “seniori”, proti, 180 klases 10.–12. klašu grupā no visiem Latvijas reģioniem. Visi ir enerģiski, apņēmības pilni, mundri un priecīgi par tikšanos. Daudzi gan ar nožēlu atzīst, ka šis viņiem ir pēdējais ZZ Čempionāts, jo tūlīt jau pabeigs 12. klasi un jādod vieta jauniem ZZ Čempionāta censoņiem, bet pašiem jāizmēģina spēki jau citos čempionātos! Tomēr skumt nav laika, jo sākas aizraujošās sacensības, kurās ikviena komanda vēlas parādīt sevi no labākās puses!

Jauniešiem šoreiz sagatavotas astoņas Fināla stafetes – ieskatīsimies katrā no tām. “Zelta Zivtiņas” akvaparkā skolēniem jāpārvar slidens un slapjš ūdens ceļš, un nekas nav tik vienkārši, kā izskatās! Kurš vislabāk pratīs noturēt līdzsvaru? SEB UZVARAS KAROGI skaisti plīvo debesīs, bet visaugstāk tos pacelt izdodas tiem, kuri fizikas un ģeometrijas stundās nav slinkojuši. Citi ritmiski griež zinātnes centra AHHAA lielriteni vai pārvar šķēršļus “Tele2” iedvesmojošā zonā “Vēl augstāk ar “Tele2””. “Sadales tīkla” zonā par līderiem kļūst skolēni ar vislabāko atmiņu. Stafete KOPĀ UZ UZVARU māca nedarīt citiem to, ko negribam, lai dara mums, un darboties kopā lielā komandā. Dabas pazinēji un aizstāvji var izcelties ŠĶIRZIŅA stafetē, bet BUMBO UN RIPO zonā, izrādās, par līderi ir jākļūst kādam citam no komandas, kamēr īstais līderis pakāpjas malā vai šai gadījumā iekāpj kartingā.

Daudzi izvēlas arī Brīvo aktivitāšu zonas piedāvājumu, kur jaunieši apmeklē “Eurodesk Latvia” telti, lai konsultētos par dažādām mobilitātes iespējām visā Eiropā. Jauniešus interesē iespēja doties apmaiņas programmās vai strādāt kā brīvprātīgajiem, gūstot nenovērtējamu pieredzi gan kādā no Eiropas valstīm, gan tepat Latvijā. Vēl citi vēlas uzzināt, kā pareizi rakstīt projektus, lai realizētu savas ieceres un padarītu labāku vidi, kurā dzīvojam. Daži vēlas piedalīties iniciatīvā #DiscoverEU un apceļot Eiropu. Tik daudz iespēju un tik daudz, ko noskaidrot! Atsaucīgie konsultanti jauniešiem visu paskaidro un pastāsta. Savukārt debašu cienītāji izvēlas demonstrēt savas kritiskās domāšanas spējas Latvijas Debašu asociācijas “QUO Tu domā?” spēlē “Populists”. Bet radoši jaunieši veido radio tiešraides un piedalās citos izaicinājumos Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes studentu medija “Skaļāk!”

pārstāvju vadībā. Vēl citi apgūst reizēm tik grūto “nē” teikšanas mākslu, ko piedāvā kampaņa “Spēks pateikt NĒ!”, vai pārbauda savas ģeogrāfijas zināšanas, atbildot uz āķīgiem jautājumiem, ko sagatavojusi platforma “Visas Iespējas”.

Daudzus jauniešus interesē veselīgs dzīvesveids, un savas zināšanas viņi var pārbaudīt Latvijas Lauksaimniecības universitātes aktivitātē “Piens un augļi”, turklāt laimējot veselīgus našķus. Bet sociālo mediju cienītāji piedalās interaktīvā Instagram spēlē, ko sagatavojusi Ropažu novada pašvaldība, kas ātrākajiem un precīzākajiem sniedz iespēju mieloties ar gardām picām vai saldiem kliņģeriem.

Arī Skolotāju zonā valda liela rosība, jo šodien par līderību stāsta SEB pārstāvis Kārlis Danēvičs, bet uzturu kā vērtību bērnu attīstībā akcentē Latvijas Lauksaimniecības universitāte. “Elektrum” Energoefektivitātes centrs pievēršas energoefektivitātei mums apkārt, bet “Lielvārds” izskaidro visu, kas būtu jāzina par apzinātu mācīšanos. Savukārt Latvijas Tautas sporta asociācija uzsver veselīga un aktīva dzīvesveida nozīmi, iesakot visiem fiziskās sagatavotības līmeņiem piemēroto nūjošanu.

Šodien apbalvošanas ceremonija ir īpaši aizraujoša, jo pie saviem īpašniekiem nonāk ceļojošais “Grand Prix” kauss un tiek sadalītas arī citas lieliskas balvas. “Grand Prix” ieguvēji 10.–12. klašu grupā saņem iespēju doties uz Budapeštu, apmeklēt Drakulas pili, “Troņu spēļu” cienīgo Višegrādas cietoksni un citas aizraujošas vietas. Bet šīsdienas fināla sacensību uzvarētāji 10.–12. klašu grupā izbaudīs lielisku atpūtu Vaidavas ezera krastos ar SUP dēļiem, burgeru cepšanu un brīvdabas kino, kā arī saņem stilīgās RAINS unisex mugursomas.  

Un kur nu vēl citas balvas – gan zinātnes centra AHHAA apmeklējums visai klasei, gan SEB dāvātie 333 eiro klases ekskursijai, gan “Papardes zieda” neformālais nodarbību cikls, gardumi no Ropažu pašvaldības un programmas “Piens un augļi”, Rīgas Stradiņa universitātes sarūpētais mērķtiecības un precizitātes treniņa komplekts “Trāpi mērķī”, pārsteigumi no “Sadales tīkla” un ZZČ organizētājiem!

ZZ Čempionāta Fināls ir paskrējis nemanot! Apsveicam visus uzvarētājus un dalībniekus! Liels paldies par piedalīšanos! Zī, Zē un Lācis jūs gaidīs nākamgad! Lai lieliska vasara

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu