Lai spuldzīšu izvēlē pleci nav jārausta – kā izraudzīties telpai piemērotāko apgaismojumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Nenoliedzami apgaismojums spēlē nozīmīgu lomu telpas iekārtojumā – gaismas spilgtums telpu var vizuāli padarīt siltāku, vēsāku, mājīgāku vai nemīlīgāku. Šos efektus panāk ar spuldzēm, kas nozīmē, ka pareizo spuldžu izvēle rezultēsies ar mājīgu un siltu mājokli. Otrdien, 28. maijā, Latvijas Nacionālajā teātrī norisinājās Latvenergo un Elektrum rīkota prezentācija, kurā tika demonstrēts, kā ir iespējams manipulēt ar apgaismojumu, ar to radīt gaisotni, kā arī pavisam jaunu Elektrum mājaslapas rīku, kas atvieglos jaunākās paaudzes LED spuldzīšu meklējumus.

Ar gaismu pret drēgnumu

“Nav jābūt interjera dizaineram vai gaismu māksliniekam, lai radītu telpā noteiktu atmosfēru,” stāsta Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Siliņš. Un patiesi – ar vienu gaismas slēdzi pat uz skatuves no mājīgas un siltas atmosfēras gaismu pārslēdz uz vēsu toni, kas acumirklī rada slimnīcas aukstās gaisotnes iespaidu.

Plašāk par gaismas ietekmi klāsta Spēlmaņu nakts laureāts, Baltijā labākais gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. “Pirmajos gados, strādājot teātrī, mums bija pieejamas vien divu veidu gaismas – balta gaisma ar siltu spektru un vēsi balta gaisma, kuru regulējām ar filtriem. Taču šodien mēs jau šajā zālē redzam piecus spuldžu veidus, ko izmantojam izrādēm, ar kuriem ir iespējams panākt jebkuras krāsas toņus,” LED spuldžu priekšrocības atklāj gaismu mākslinieks.

“Ja runājam par to, ko izmantojam mājās, dzīvokļos un vasarnīcās, spuldzēm svarīgākais aspekts ir gaismas temperatūra, ko mēra kelvinos. Jo kelvini ir mazāki, jo gaisma ir siltāka; jo to skaitlis ir lielāks, jo gaisma – aukstāka.

Vēl viena laba LED spuldžu īpašība, ko vēlos izcelt ir, ka tās neuzkarst, kā to dara citas spuldzes. LED spuldzes šobrīd dod iespēju panākt jebkuras krāsas temperatūras un spilgtumus jebkurā telpā.”

Foto: Unsplash

Dabai un maciņam draudzīgāka izvēle

Par LED spuldžu priekšrocībām pēdējos gados plaši runā gan lielākajos plašsaziņas medijos, gan arī padomu lapās, kā iekārtot mājokli. Jaunākās paaudzes spuldzītes ir ievērojami augušas un kļuvušas pārākas par savām priekštecēm – tās ir izdevīgākas nekā klasiskās kvēlspuldzes un tā saucamās “ekonomiskās” spuldzītes jeb luminescences, kalpo līdz pat 15 līdz 40 reižu ilgāk nekā kvēlspuldzes, ir ugunsdrošas un draudzīgākas videi. Tomēr šīs paaudzes spuldzītes tirgū ir jaunums, kas savukārt varētu krietni samulsināt klasisko spuldzīšu pircējus – kā nekā tirgū salīdzinoši nesen ienāca halogēnspuldzes un “ekonomiskās spuldzītes”, kas arī prasīja laiku un lietotāju pieraduma veidošanos.

“LED spuldzes, skatoties no praktiskā viedokļa, ir energoefektīvākais apgaismojuma veids. Šobrīd jau ir vairākas mājsaimniecības, kas ir pilnībā pārgājušas uz šādām spuldzēm,”

atklāj Latvenergo pārdošanas direktors Uldis Mucinieks. Kvalitatīvas LED spuldzes kalpo 30 līdz 40 gadus, un tās patērē krietni mazāk elektrības nekā parastās spuldzes. Salīdzinājumam – 8 W LED spuldzes elektroenerģijas patēriņš ir vidēji septiņas reizes mazāks nekā 60 W kvēlspuldzei.

Foto: Unsplash

Spuldzīšu izvēli uztici digitālam ceļvedim

“Pēdējos gados Latvenergo un Elektrum ir strādājuši pie tā, lai klientiem pēc iespējas vairāk palīdzētu risināt visdažādākās lietas, un šādi nonācām pie LED apgaismojuma. Kāpēc? Tāpēc, ka, parunājoties ar cilvēkiem, esam secinājuši, ka vislielākā problēma ir pareiza izvēle un  ne  tikai kelvinu un lumenu skalu pārzināšana.

Lielāko daļu klientu mulsina LED spuldžu izvēle, jo uz tām esošie koeficienti nav sasaistāmi ar iepriekšējo spuldžu koeficientiem. Tur sākas grūtības. Ja ir nepieciešams atrast identiskas gaismas spuldzi, tad, sakrītot lūmeniem, nesakrīt kelvini vai otrādi.

Tieši tāpēc nolēmām šo sadaļu pilnveidot tā, lai cilvēkam atliek izskrūvēt spuldzi, pieiet pie datora un ar pāris klikšķiem atrast īsto LED spuldzi,” stāsta Latvenergo pārdošanas direktors.

Foto: Unsplash

Jaunais palīgrīks ir bezmaksas digitālais ceļvedis Elektrum mājaslapā – šeit atliek vien izvēlēties iepriekšējās spuldzes veidu, atrast uz tām norādītos koeficientus un tālāk izvēlēties sev nepieciešamo apgaismojuma veidu. Rīks jeb digitālais spuldžu nomaiņas ceļvedis automātiski piemeklēs piemērotākās LED spuldzes, kas būs teju identiskas apgaismojuma ziņā esošajām spuldzēm un tobrīd pieejamas Elektrum internetveikalā. Izraudzītās spuldzes ir iespējams iegādāties, pat nepieceļoties no dīvāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu