VDD nav sācis kriminālprocesus pret Lietuvā neielaisto portāla "Sputnik Lietuva" redaktoru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Datora klaviatūra.
Datora klaviatūra. Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Valsts drošības dienestam (VDD) "ir zināms" Krievijas propagandas portāla "Sputnik Lietuva" redaktors, Latvijas pilsonis Marats Kasems, bet dienestā kriminālprocesi pret viņu nav ierosināti.

VDD apliecināja, ka minētā persona VDD "ir zināma", taču VDD atturas komentēt Lietuvas varas iestāžu lēmumu aizliegt šai personai iebraukt valstī.

Dienests atgādina, ka jau vairākkārt savā publiskajā komunikācijā ir norādījis uz riskiem, kas saistīti "ar "Sputnik" un citu Krievijas propagandas resursu sabiedrību maldinošajām, manipulatīvajām un nolūkā sekmēt Krievijas ģeopolitiskās intereses īstenotajām informatīvās ietekmes aktivitātēm".

Jau ziņots, ka Lietuvas robežapsardzes darbinieki otrdien atteikušies ielaist valstī Krievijas propagandas portāla "Sputnik Lietuva" redaktoru Kasemu, kurš bija ieradies Viļņas lidostā no Maskavas. Kasems iekļauts to personu sarakstā, kurām iebraukšana Lietuvā aizliegta.

Avoti dažādās institūcijās aģentūrai BNS norādījuši, ka Lietuvai nevēlamo personu sarakstā "Sputnik Lietuva" redaktors iekļauts šomēnes, pamatojoties uz iespējamu apdraudējumu nacionālajai drošībai.

"Sputnik" galvenā redaktore Margarita Simonjana ziņu aģentūrai "Interfax" pastāstījusi, ka Kasemam aizliegts iebraukt Lietuvā piecus gadus.

Lietuvas izlūkdienesti pērn atzina, ka "Sputnik Lietuva" uzskatāms par vienu no instrumentiem, ko Krievija izmanto, cenšoties pastiprināt savu ietekmi uz Lietuvas informatīvo telpu, izplatīt nelabvēlīgu attieksmi pret Rietumiem un veidot Kremlim labvēlīgu sabiedrisko domu.

Kasems 2013.gadā Latvijā kandidēja Salaspils novada domes vēlēšanās no partijas "Saskaņa", taču pēc tam tika izslēgts no partijas, jo sociālajos tīklos un citos interneta portālos plašu ievērību piesaistīja video, kurā viņš redzams, gānoties par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem.

Pērn Kasems kandidēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Par alternatīvu". Viņš sarakstā bija pieteikts kā Kremļa propagandas medija "Rossia Segodnja" žurnālists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu