Aptauja: Vainas apziņa un kauns par lidošanu aktuāls arī Somijas iedzīvotāju vidū (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Trešdaļa Somijas iedzīvotāju jūtas vainīgi par gaisa satiksmes radīto kaitējumu videi un 15% atzina, ka kaunas par lidošanu ar lidmašīnām, liecina apdrošināšanas kompānijas "If" aptauja.

Tomēr tikai daži aptaujātie norādīja, ka centušies izvairīties no ceļošanas ar lidmašīnām.

Aptuveni trešdaļa respondentu sacīja, ka šogad plāno doties atpūsties uz ārzemēm vai turpat Somijā. Aptuveni tikpat daudz cilvēkiem līdzīgi plāni bija arī pērn.

Aptuveni 60% aptaujāto atzina, ka ir mazliet vai ļoti noraizējušies par klimata izmaiņām pasaulē.

Vislielākās bažas pauda Somijas dienvidu reģiona Ūsimā iedzīvotāji, sievietes, izglītoti cilvēki un respondenti, kas jaunāki par 30 gadiem.

Taču tikai 2% aptaujāto sacīja, ka nolēmuši nedoties brīvdienās ar lidmašīnu, jo bažījas par aviosatiksmes ietekmi uz klimatu.

Savukārt 12% respondentu norādīja, ka samazinājuši ceļošanas daudzumu, un 9% sacīja, ka izvēlas atpūsties tuvāk mājām, bet 13% apgalvoja, ka izvēlas transporta veidus, kas rada mazāku ogļskābās gāzes emisiju.

Cilvēki, kas pauda vislielākās bažas par klimata izmaiņām, izrādīja arī lielāko gatavību mainīt savus ceļošanas paradumus. 63% no cilvēkiem, kas pauda vislielākās bažas par vidi, sacīja, ka pēdējā gada laikā mainījuši savus ceļošanas paradumus.

Aptuveni divas trešdaļas aptaujāto norādīja, ka klimata izmaiņas, viņuprāt, kļūs par faktoru, ko viņi ņems vērā, plānojot ceļojumus nākamo piecu gadu laikā.

Vairums aptaujāto pauda viedokli, ka aviokompānijām un tūrisma firmām būtu kaut kas jādara, lai samazinātu gaisa satiksmes ietekmi uz vidi. Aptuveni 75% respondentu sacīja, ka uzņēmumiem būtu jādara vairāk, lai mazinātu klimata izmaiņas.

Gandrīz puse aptaujāto pauda gatavību maksāt vairāk par savu ceļojuma biļeti, ja lidmašīnu ogļskābās gāzes izmeši tiktu ievērojami samazināti.

Tikmēr trešā daļa respondentu sacīja, ka, viņuprāt, individuālu pasažieru ceļošana ar lidmašīnām neietekmē klimata izmaiņas.

Aptaujā piedalījās aptuveni 1000 cilvēku, kas vecāki par 18 gadiem. Aptauju pēc "If" pasūtījuma veica uzņēmums "YouGov Finland".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu