Veselīgām attiecībām - cik tālu būtu jādzīvo no vecāku mājas

Atklāj aptauja
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mūsdienās pastāv dažādi ģimeņu modeļi, ja runājam tieši par dzīvesvietas izvēli. Latvijā nereti var sastapt ģimenes, kurās zem viena jumta dzīvo vecāki, vecvecāki un bērni. Amerikāņu kredītsaistību uzņēmuma "Ally Home" veiktajā aptaujā tika noskaidrots, kāds ir optimālais attālums starp vecāku un bērnu mājokļiem. 

Iegādājoties mājokli, parasti pirmie un galvenie faktori, kurus apsveram, ir - mājokļa platība, tehniskais stāvoklis, tuvumā esošā satiksme, skolas, rajons un reizēm arī vecāku mājokļa tuvums. Amerikāņu kredītsaistību uzņēmums "Ally Home" ir aptaujājis 2000 respondentus un noskaidrojis, kādam ir jābūt attālumam starp ģimeņu mājokļiem. Respondenti teju vienbalsīgi atzina, ka dzīvošana ar vecākiem vienā mājā vai pat ielā pavisam noteikti rezultēsies ar negaidītiem apciemojumiem, pārāk biežu laika pavadīšanu ar ģimeni un arī kontroli. Tas gan nenozīmē, ka jaunākie ģimenes pārstāvji nemīl savus vecākus un vēlas no tiem distancēties, taču papildu distance palīdzēs ieturēt kvalitatīvas un mierpilnas attiecības starp bērniem un vecākiem.

Gan vecāki, gan bērni vēlas privātumu

Aptaujā paši jaunākie respondenti - no Z paaudzes jeb 2000. gadu sākumā dzimušajiem 64% apgalvoja, ka vecāku un bērnu mājokļu attālumam ir būtiska nozīme. Līdzīgs rezultāts bija mileniāļiem jeb 90. gados dzimušajiem, no kuriem 63 apgalvoja to pašu. Teju tāds pats rezultāts ir arī vecākās paaudzes respondentiem - 64% apgalvoja, ka, lai arī ļoti mīl savus bērnus, nepriecātos par dzīvošanu kopā ar tiem. 

Ideālais attālums - dažu minūšu brauciens

Kopumā aptuveni 57% aptaujas dalībnieku piekrīt, ka starp radiem, bērniem un vecākiem ideālais attālums ir 15 līdz 45 minūšu brauciens ar mašīnu. Turklāt 38% no respondentiem pat vērtēja negaidītus vecāku apciemojumus kā stresa faktoru, bet 37% norādīja - vecākiem nevajadzētu dzīvot tik tuvu, ka tie pēkšņi var uzrasties uz sliekšņa, lai "sasveicinātos". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu