Ministri pauž bažas par nelikumībām Alojas Ausekļu vidusskolas ēkas pārbūvē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Klase. Ilustratīvs attēls.
Klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc izskanējušām bažām par iespējamām nelikumībām Alojas Ausekļu vidusskolas ēkas pārbūvē, valdība otrdien lēma izņemt šīs skolas pārbūves projektu no to vietvaru projektu saraksta, kuru īstenošanai 2019.gadā izņēmuma kārtā varēs aizņemties papildu līdzekļus Valsts kasē.

Otrdien valdība uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par 2019.gada kopējo pašvaldību aizņēmumu limitu un pašvaldību aizņēmumu pieprasījumiem, atbalstot teju 20 pašvaldību projektus, kuru kopējais maksimālais aizņēmumu apmērs 2019.gadā nevarēs pārsniegt 10,95 miljonus eiro.

Valdības sēdes laikā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) rosināja no Ministru kabineta rīkojuma projekta dzēst tajā minēto Alojas Ausekļu vidusskolas ēkas pārbūvi, kurai maksimālais pieļaujamais aizņēmuma apmērs 2019.gadā plānots 1,31 miljona eiro apmērā. Reirs savu lūgumu pamatoja ar saņemtu informāciju par iespējamu nelikumīgu rīcību projekta īstenošanā.

Arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) piebilda, ka ir saņemtas ziņas par finanšu disciplīnas pārkāpumiem minētā projekta īstenošanā, tāpēc līdz situācijas noskaidrošanai šo projektu nevajadzētu iekļaut to projektu sarakstā, kuriem izņēmuma kārtā 2019.gadā ļaus aizņemties.

Informatīvajā ziņojumā bija skaidrots, ka ir izvērtēta situācija ar Alojas novada pašvaldības projektu "Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūve", kas sākts, lai novērstu konstatēto ārkārtas pirmsavārijas situāciju un nodrošinātu skolēnu uzturēšanos drošā mācību vidē. Skolēni pašlaik ir spiesti mācīties pielāgotās telpās, jo mācību process tiek organizēts Alojas sporta halles foajē, garderobēs un atpūtas telpās, kā arī Mazās skolas ēkas trešā stāva telpās.

Izvērtējot situāciju, FM bija gatava piedāvāt izsniegt pašvaldībai aizņēmumu ārkārtas situācijas sakārtošanai un skolas funkcionalitātes nodrošināšanai, ja novada dome nodrošinātu skolas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem par vidusskolu vai arī reorganizētu to par pamatskolu.

Tomēr, ņemot vērā izskanējušās bažas par pārkāpumiem projekta īstenošanā, valdība par to nelēma.

Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda (LZS) aģentūrai LETA atzina, ka viņš ir šokēts par šodien valdības sēdē pieņemto lēmumu neatbalstīt Alojas Ausekļu vidusskolas avārijas stāvoklī esošās ēkas pārbūves projekta īstenošanu.

Bārda stāstīja, ka kopš aprīļa ir lūguši atbalstu ministrijām un visu pieprasīto informāciju laikus iesnieguši. Jautājums par aizdevuma piešķiršanu izskatīts Valsts kases sēdē un guvis atbalstu.

"Redzot, ka jautājums ir iekļauts valdības darba kārtībā, man šķita, ka viss ir kārtībā. Pārsteidz, ka valdības sēdē pēkšņi divi ministri paziņo, ka viņiem ir informācija par finanšu disciplīnas pārkāpumiem, bet pirms tam pašvaldībai nav lūgta papildu informācija," teica Bārda.

Runājot par iespējamajiem pārkāpumiem, Bārda atzina, ka situācija nav viennozīmīga, jo, kamēr nebija izveidota valdība, nebija iespējams saņem aizņēmumu Valsts kasē. Pagājušā gada nogalē domes deputāti vienojušies, ka avārijas stāvoklī esošās skolas pārbūvi nevajag atlikt, tādēļ ar būvniekiem vienojušies par darbu uzsākšanu pirms bija saņemts aizdevums Valsts kasē. Neviens neesot varējis iedomāties, ka šogad aprīlī vairs nebūs pieejams finansējums, skaidroja Bārda.

Pašvaldības vadītājs atzina, ka varbūt ir pārkāpis procesu, taču tajā pašā laikā rīkojies atbildīgi. Ja skola būtu sagruvusi un ietu bojā cilvēki, viņam draudētu kriminālatbildība.

Bārda solīja par šo situāciju neklusēt un vērsties pēc atbalsta valdībā un koalīcijas partijām Saeimā.

Jau ziņots, ka šā gada janvārī Alojas Ausekļa vidusskolā sākās izglītības iestādes pārbūves darbi, kas pašvaldībai izmaksās 1 177 777 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Darbus saskaņā ar noslēgto līgumu veic pilnsabiedrība "San-Nami", būvuzraudzība uzticēta pilnsabiedrībai "Latme Company, Business City", bet autoruzraudzība - SIA "Kroks R".

Kamēr notiek būvdarbi, skolēni mācījās sākumskolas ēkā, sporta halles ēkas kabinetos. Sākumskolas ēka un sporta halle atrodas skolas teritorijā, blakus renovējamajai ēkai. Savukārt mūzikas stundas notika Alojas Mūzikas un mākslas skolas ēkā.

Alojas Ausekļa vidusskolā mācās 263 skolēni.

Plānots, ka pēc pārbūves izglītības iestāde piedzīvos pamatīgas pārmaiņas. Pilnībā tiks nomainīta apkures sistēma, kanalizācijas un ūdensvadu iekšējie tīkli, tāpat elektroinstalācija, tostarp uzstādīs LED apgaismojumu. Vides pieejamības nodrošināšanai skolēniem ar funkcionāliem traucējumiem, skolā uzstādīs liftu. Pilnībā nomainīs pirmā stāva grīdas segumu, tostarp ieklās siltumizolāciju un hidroizolāciju, stiprinās otrā stāva grīdas ar sijām, siltinās bēniņus, mainīs iekšdurvis, mainīs visu iekšējo apdari, tajā skaitā sienas un griestus.

Būtisks jaunums būs modernizētās dabaszinību, fizikas un datorzinību klases un moderna bibliotēka ar lasītavu. Tāpat uzstādīs videonovērošanas kameras, ierīkos ugunsgrēka atklāšanas sistēmu.

Pārmaiņas piedzīvos arī skolas apkārtne. Tiks paplašināta iebraukšana skolas teritorijā, no jauna ierīkos auto stāvlaukumu, velosipēdu novietni, tāpat uzstādīs parka soliņus un atkritumu urnas.

Sāktos izglītības iestādes pārbūves darbus plānots pabeigt septiņu mēnešu laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu