Iztraucēts miegs un sabojāta nākamā diena - kā sadzīvot ar skaļiem kaimiņiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dzīvošana daudzdzīvokļu ēkā bieži vien nav tik mierīga un idilliska, kā varētu šķist, - šķērslis mierīgai dzīvei var būt skaļi kaimiņi, kas var pat svētdienas pusnaktī skandināt skaļu mūziku un izrādīt savas vokālās spējas. Šādi kaimiņi var sagādāt īstas galvassāpes, un tādā gadījumā nebūt nav jāsakož zobi un jāpacieš neadekvāta uzvedība, bet gan jārīkojas.    

Izvēlies savu cīņas taktiku un dari to gudri

Ne visas cīņas ir uzvaramas, taču ir vērts izvēlēties savu cīņas taktiku. Nemitīgi pārmetumi par pārāk skaļu mūziku var būt signāls kaimiņam, ka tieši tu esi tas, kam viņi nepatīk, un viņi pieņems, ka esi kašķīgais kaimiņš un viņi nemaz jau tik slikti nav. 

Neraksti vēstules un vērsies pie atbildīgajām personām

Zīmītes un vēstules ir pasīvi agresīvs solis, kas kādā brīdī novedīs pie konflikta. Arī sakūdīt citus kaimiņus nebūs tas labākais solis, it īpaši, ja tā kaimiņam gadījies tikai vienu reizi. Sāc ar vienkāršu sarunu, aizrādi par trokšņošanu un lūdz ievērot klusumu nakts stundās vai agrajos rītos.

Ja kaimiņi šo aizrādījumu klaji ignorē, vērsies pie saimnieka, dzīvokļa īpašnieka, apsaimniekotāja vai dzīvokļu biedrības, kas tālāk veiks preventīvas pārrunas ar naktsmiera traucētāju.  

Foto: Unsplash

Satiec aci pret aci

Tiesa, pirms ķeries pie smagās artilērijas un sūdzies, satiec kaimiņu aci pret aci un centies problēmu atrisināt diplomātiskā ceļā. Ja ar kaimiņu neizdodas atrast kopīgu valodu, izrunā šo situāciju ar citiem kaimiņiem, kas arī cieš no nekaunīgā kaimiņa. Visticamāk, dzīvokļu mājā ir vēl kāds, kam šī cilvēka izklaides ir līdz baltām pelītēm un kas labprāt iesaistīsies cīņā pret trokšņotāju. Kritiskās situācijās pārējie kaimiņi būs liecinieki brīdī, ja būs jāsauc policija

Sauc policiju

Visbeidzot - visefektīvākais veids, kā cīnīties ar kaimiņu, kurš regulāri trokšņo un neievēro sūdzības vai lūgumus uzvesties klusāk, ir policijas izsaukšana. Gadījumos, ja kaimiņi trokšņo regulāri, drīkst saukt policiju. Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka Rīgas administratīvajā teritorijā ir aizliegts trokšņot, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu un organizāciju darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru. Ja pārkāpums ir izdarīts no plkst. 23:00 līdz 7:00, kaimiņi drīkst izsaukt policiju - labākajā gadījumā izmanto lieciniekus un policijas atbraukšanas brīdī liecini kopā ar citiem kaimiņiem, kam naktsmiers arī ir iztraucēts.

Sākumā kaimiņš, visticamāk, saņems brīdinājumu, bet jau nākamajās reizēs par pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēts sods no 70 līdz 500 eiro apmērā fiziskām personām.

Ņem vērā - ja dzīvoklī, kurā notiek uzdzīve ar alkohola patērēšanu, ir nepilngadīgi bērni, noteikti ir jāziņo policijai. Šāda vide nav labvēlīga bērniem, un bieži vien nepilngadīgie ir atstāti novārtā.

Foto: Unsplash

Pajautā sev - vai arī es esmu labs kaimiņš?

Saprotams, ka cīņā ar skaļu kaimiņu ir jāsāk ar sevi. Pajautā sev: "Vai esmu labs kaimiņš? Vai arī es mēdzu klausīties pārāk skaļu mūziku un no rītiem brīvdienās veicu remontdarbus?" Pirms tuvojas kāda ballīte, piemēram, dzimšanas diena vai izlaidums, vai arī drīzumā ir plānota pilna dzīvokļa renovācija, noteikti saskaņo ar citiem kaimiņiem, lai tie jau laikus var sagatavot ausu aizbāžņus vai doties nelielā atpūtā uz vasarnīcu, vai apmesties pie radiem vai draugiem. 

Tāpat ievēro Latvijas Republikas satversmē noteiktos likumus - trokšņot ir aizliegts laikā no 23:00 līdz 7:00 neatkarīgi no nedēļas dienas vai valsts svētkiem.

Ievēro arī vienkāršu pieklājību - noteikti nerīko ballītes vai pat pasēdēšanas darba dienās vai svētdienās, bet tās ar abpusēju vienošanos ar kaimiņu organizē piektdienās vai sestdienās, lai pēc ballēšanās gan paši, gan kaimiņi varat atpūsties un pilnvērtīgi izgulēties. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu