Meksika ķeras pie migrācijas palēnināšanas plāna īstenošanas (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Meksika ceturtdien sāka īstenot 100 miljardu ASV dolāru vērtu plānu migrantu pieplūduma palēnināšanai no Centrālamerikas, atbalstot ekonomiskās attīstības projektus šajā reģionā.

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors apmeklēja valsts dienvidu pilsētu Tapačulu pie Gvatemalas robežas, un viņu šajā vizītē pavadīja jaunais Salvadoras prezidents Najibs Bukele.

Plāna īstenošanu paredzēts sākt Salvadorā, kur vispirms 30 miljoni ASV dolāru tiks iztērēti augļu koku un būvkoku stādīšanai, mēģinot radīt jaunas darbavietas un aizsargāt vidi.

Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards paziņoja, ka tiks piešķirti līdzekļi, lai apstādītu ar kokiem 50 000 hektāru Salvadorā un radītu 20 000 darbavietu. "Mums ir jādod cilvēkiem, ģimenēm varianti tur, kur viņi dzīvo," sacīja ministrs.

Lopess Obradors mēģina pārliecināt ASV prezidentu Donaldu Trampu par ideju, ka attīstība ir svarīga, lai apturētu migrāciju no Centrālamerikas. Tramps tomēr ir vairāk ieinteresēts izdarīt spiedienu uz Meksiku, lai tā pastiprinātu savas robežas un uzņemtu vairāk migrantu savā teritorijā, novēršot viņu ierašanos ASV.

Meksika pēc šī plāna iecerējusi investēt Salvadorā pavisam 100 miljonus dolāru.

"Šis projekts būs ekonomikas katalizators," sacīja Bukele, kas kopā ar Lopesu Obradoru iestādīja kokus programmas ietvaros, kura arī tiek uzsākta Meksikas dienvidos.

Lopess Obradors maijā iepazīstināja ar šo infrastruktūras un investīciju plānu, kuru daži ir nosaukuši par "Māršala plānu" Meksikai un Centrālamerikai. To paredzēts īstenot 10 gados, katru gadu investējot 10 miljardus dolāru.

Plāna mērķis ir vērsties pret hronisko nabadzību un bandu vardarbību, kas mudina desmitiem tūkstošu Centrālamerikas valstu iedzīvotāju atstāt reģionu un meklēt labāku dzīvi ASV.

ASV amatpersonas maijā aizturēja uz valsts dienvidu robežas 144 000 migrantu – par 32% vairāk nekā aprīlī un par 278% vairāk nekā 2018.gada maijā.

Tramps uz to reaģēja, draudot noteikt muitas tarifus visam Meksikas preču importam, ja Meksika nerīkosies, lai apturētu migrāciju caur tās teritoriju uz ASV. Šie draudi netika izpildīti, jo Meksika solīja spert "bezprecedenta" soļus migrācijas palēnināšanai, tai skaitā dislocējot 6000 Nacionālās gvardes karavīrus uz savas dienvidu robežas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu