Pirmo reizi vēsturē izdevies ierakstīt ārkārtīgi reta vaļa dziesmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gludvalis
Gludvalis Foto: Wikimedia Commons

Federālās jūras biologiem pirmo reizi vēsturē izdevies ierakstīt, kā dzied viens no retākajiem vaļiem uz planētas – Japānas gludvalis (Eubalaena japonica).

Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) pētnieki izmantoja noenkurotus skaņas ierakstītājus, lai uztvertu un iemūžinātu retā vaļa izdotās skaņas. Jāpiemin, ka pasaulē ir palikuši tikai aptuveni 30 šīs vaļu sugas pārstāvji. Lēnīgos Japānas gludvaļus līdz izzušanas robežai noveda vaļu mednieki.

Šī ir pirmā reize, kad ir izdevies iemūžināt Japānas gludvaļa dziesmu. Kopumā pētniekiem astoņu gadu laikā izdevās četras atsevišķas vaļu dziesmas četros dažādos Beringa jūras reģionos.

Kuprvaļi, polārie vaļi un citi vaļi ir pazīstami savu dziesmu dēļ. Lauka pētījuma laikā 2010. gadā NOAA pētnieki pirmo reizi uztvēra savādu skaņu, ko nespēja identificēt. Lai arī zinātniekiem bija aizdomas, ka skaņu izdala gludvalis, tomēr nebija iespējams dabūt vizuālu apstiprinājumu šai hipotēzei.

Pētnieki savāca ilgtermiņā iegūtos datus no skaņas ierakstītājiem un atkal pamanīja savādo dziesmu. Veselus septiņus gadus zinātnieki nespēja apstiprināt skaņas izcelsmes avotu, tomēr 2017. gadā viņiem tas izdevās. Proti, pētniekiem izdevās vienu no dziesmās noklausīties reālajā laikā. Ņemot vērā, ka ir iespējams saņemt skaņu no līdz par četrām iekārtām reizē un pavērst signālu virzienā uz tā avotu, zinātnieki izveidoja trijstūri un atrada vali, kurš skandēja ierakstā dzirdamo dziesmu. Tas izrādījās vaļu tēviņš.

“Tas bija lieliski, beidzot apstiprināt, ka, jā, tas ir Japānas gludvalis,” teica bioloģe Džesika Krance.

Gludvaļi mēdz izdalīt ļoti dažādas skaņas. Dominējošais sauciens izklausās pēc šāvieniem, tomēr šie vaļi mēdz arī gaudot un spiegt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu