Zinātniekiem izdevies teleportēt informāciju uz dimanta iekšieni (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/LETA

Zinātnieki veiksmīgi teleportējuši kvantu informāciju uz dimanta iekšieni. Ievērojamais sasniegums ir pamatīgs solis uz priekšu kvantu datortehnoloģiju jomā.

“Kvantu teleportācija ļauj kvantu informāciju pārvietot uz parasti nepieejamām vietām, kā arī ļauj pārvietot informāciju uz kvantu atmiņu, to nesabojājot vai nepazaudējot,” preses relīzē stāstīja Japānas zinātnieki.

Dimanti ir ideāla vieta, lai varētu veikt kvantu teleportāciju. Individuālu, bet savā starpā saistītu oglekļa atomu kopums dimantā ir radījis tā saucamo “nepieejamo telpu”. Tomēr arī dimanti nav perfekti, proti, tiem visiem ir sīki defekti, kurus zinātnieki izmantoja, lai radītu unikālu elektromagnētisku fenomenu.

Kad pētnieki dimanta virsmai pievienoja vadu, pa kuru palaida mikroviļņus un radioviļņus, viņiem ap dimantu izdevās radīt svārstīgu magnētisko lauku, kas bija ideāli apstākļi kvantu teleportācijai.

Zinātnieki izmantoja radioviļņus un mikroviļņus, lai rosinātu savienošanos starp elektroniem, kas ir piesaistīti nanomagnētam, un blakus esošā oglekļa atoma kodolu. Šajā savienošanās procesā zinātnieki pievienoja arī polarizētu fotonu, kas saturēja kvantu informāciju. Kad elektrons absorbē fotonu, tā polarizācijas stāvoklis tiek pārnests uz oglekļa atomu. Rezultātā kvantu informācijas teleportācija kļūst iespējama.

Ņemot vērā, ka elektrons “atceras” fotona polarizāciju, kvantu informāciju ir iespējams ne vien teleportēt, bet arī glabāt.

Pētījums, kurā aprakstīti iegūtie rezultāti, ir publicēts zinātniskajā žurnālā “Communications Physics”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu