Vīrietis pirms dušas neizņem kontaktlēcas un labajā acī zaudē redzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kontaktlēca
Kontaktlēca Foto: Reuters/ScanPix

Parasti ikdienas duša nemēdz apdraudēt cilvēka veselību, tomēr ne šajā gadījumā, kad kāds Lielbritānijas iedzīvotājs  ieguva nopietnu infekciju labajā acī, jo pirms dušas neizņēma kontaktlēcas.

Izdevumā “Fox News” rakstīts, ka 29 gadus vecais Niks Hamfrijs, neapzinoties potenciālos riskus, regulāri mēdza kontaktlēcas atstāt acīs arī dušas laikā. Rezultātā 2018. gadā viņš inficējās ar “Acanthamoeba keratitis” - reti sastopamu, parazītisku acs radzenes infekciju.

“Ja es būtu zinājis, cik bīstami ir iet dušā ar kontaktlēcām, nekad to nebūtu darījis. Es pat nebūtu sācis tās lietot,” stāstīja Hamfrijs.

“Acanthamoeba” ir vienšūnas amēba, kas parasti sastopama ūdenī, augsnē un gaisā. Tiem cilvēkiem, kuri lieto kontaktlēcas, ir lielāks risks ar to inficēties, veicot zināmas darbības, piemēram, skalojot kontaktlēcas ar krāna ūdeni vai peldoties un mazgājoties, tās neizņemot.

Kad Hamfrijs 2013. gadā brilles aizstāja ar kontaktlēcām, viņš beidzot varēja sportot bez liekiem traucēkļiem. Pēc nodarbībām viņš mēdza ieskriet dušā, daudz neuztraucoties par kontaktlēcām savās acīs.

“Es tajā laikā par to vispār nedomāju. Man neviens nekad nebija teicis, lai es pirms dušas izņemu kontaktlēcas. Arī uz to iepakojuma nav nekāda brīdinājuma, kā arī mans acu ārsts neko tādu neminēja,” turpināja Hamfrijs.

Pēc tam, kad 2018. gadā vīrietim tika diagnosticēta infekcija, ārsti viņam izrakstīja acu pilienus, tomēr dažus mēnešus vēlāk viņš pēkšņi zaudēja redzi labajā acī. Pēc tam Hamfrijam tika izrakstīti spēcīgāki medikamenti, kas bija jāuzklāj uz acs ik pēc stundas – pat naktī. Rezultātā Hamfrijs nevarēja pilnvērtīgi baudīt dzīvi un, kā viņš pats stāstīja, no mājas esot izgājis tikai, lai apmeklētu ārstu.

Vēlāk Hamfrijs pārcieta divas operācijas: pirmo, lai stiprinātu labās acs radzenes audus, bet otro - lai radzeni pasargātu ar placentas audu slāni.

Diemžēl, lai arī no infekcijas vīrietis atbrīvojās, tomēr redze labajā acī neatgriezās. Augustā viņam paredzēta vēl viena operācija, kuras laikā plānots bojātos radzenes audus aizstāt ar donora radzenes audiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu