"Gribi būt kandidāts?" un klonu kari: Ukraina gatavojas parlamenta vēlēšanām

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

Aprīlī pasaules uzmanību piesaistīja Ukrainas prezidenta vēlēšanas, kurās pārliecinošu uzvaru guva komiķis un aktieris Volodimirs Zelenskis. Šomēnes gaidāmas Ukrainas parlamenta vēlēšanas, kas arī solās būt kaislīgas. Zelenska partija "Tautas kalps" izsludinājusi realitātes šovam līdzīgu konkursu, kurā atlasīs kandidātus savam sarakstam. Gaidāms, ka vēlēšanu cīņā atkal notiks mēģinājumi aizvilt vēlētāju balsis ar kandidātiem-kloniem.

"Gribi būt kandidāts?"

Zelenska priekšvēlēšanu kampaņa bija neparasta, taču ļoti veiksmīga - vēlēšanu otrajā kārtā viņš ieguva 73% balsu, sakaujot savu sāncensi, toreizējo prezidentu Petro Porošenko.

Zelenska partija cer spožos panākumus atkārtot 21.jūlijā gaidāmajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās. Partijas nosaukums ir "Tautas kalps" - tāds pats kā seriālam, kurā Zelenskis spēlēja pieticīgu vēstures skolotāju, kurš negaidīti kļūst par Ukrainas prezidentu un nesaudzīgi cīnās ar korumpantiem.

Partija pirms vēlēšanām izsludināja konkursu - īpaši izveidotā mājaslapā savu pieteikumu varēja izsniegt ikviens, kurš vēlētos kļūt par tās kandidātu. Pieteicās apmēram 3500 cilvēki, norāda ziņu aģentūra "Reuters".

"Iepriekš cilvēki - īpaši jaunieši - domāja, ka viss tiek izlemts viņu vietā, un daudzējādā ziņā tā bija taisnība," norāda partijas "Tautas kalps" pārstāvis Dmitro Razumkovs. Taču pēc Zelenska kampaņas esot parādījusies "pavisam atšķirīga pilsoņu kategorija, kura uzskata, ka var ietekmēt šo procesu".

Zelenskis pēc stāšanās amatā ticis kritizēts par viņa saistību ar oligarhu Igoru Kolomoiski un miljardierim pietuvinātu personu pieņemšanu darbā savā administrācijā. Kolomoiska telekanāls "1+1" bija viena no galvenajām Zelenska priekšvēlēšanu kampaņas platformām, un pirms tam tajā tika raidīts seriāls "Tautas kalps".

Tomēr partijas kandidātu konkursā bija aizliegts piedalīties esošajiem vai bijušajiem parlamenta deputātiem.

Foto: Reuters/ScanPix

29 gadus vecais Romans Griščuks bija viens no apmēram 3500 cilvēkiem, kuri pieteicās Zelenska kampaņas izsludinātajā konkursā. Viņam bija jāatbild uz jautājumiem par viņa pagātni, politiskajiem uzskatiem un nākotnes ambīcijām. Tam sekoja apmācības partijas mītnē par to, kā izstrādāt veiksmīgu kampaņu.

"Pirms mani izziņoja kā kandidātu, ar draugiem paskatījāmies uz rezultātiem, interneta meklētājā "Google" ievadot manu vārdu, jo tie vairs nekad nebūs tik skaisti un tīri," saka Griščuks. "Tātad man ir, ko zaudēt."

Griščuks savu kampaņu vada no Solomjanskas apgabala Kijevā, kur mīt daudz studentu. Potenciālie vēlētāji var norunāt ar viņu tikšanos, piesakoties "Viber" un citās ziņu apmaiņas vietnēs un sociālajos tīklos. Viņš rīko trīs publiskas tikšanās dienā, ko reklamē sociālajā tīklā "Facebook", rūpīgi atlasot auditoriju.

Klonu kari

Pirms Ukrainas parlamenta vēlēšanām redzama vēl kāda tendence - "klonu" parādīšanās biļetenos. Šī stratēģija, ar kuras palīdzību politiskie darboņi cenšas atņemt neuzmanīgu vēlētāju balsis vadošajiem kandidātiem, aizsākās jau šogad notikušajās prezidenta vēlēšanās un pat vēl pirms tam.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā aiz strīpas palika bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko. Uz biļeteniem līdzās Jūlijas Volodimirivnas Timošenko vārdam bija arī kāds mazpazīstams deputāts vārdā Jurijs Volodimirovičs Timošenko. Neuzmanīgs vēlētājs varētu sajaukt līdzīgos vārdus un nobalsot par nepareizo kandidātu.

Jurijs Timošenko raidorganizācijai BBC atzina, ka kāds cits cilvēks esot apmaksājis kandidāta reģistrācijas maksu, kas mērāma vairākos desmitos tūkstošu eiro. Tomēr viņa kampaņa noliedza, ka politiskās sāncenses uzvārda brāli slepus atbalstījis Petro Porošenko.

Neskatoties uz to, ka Jurijs Timošenko bija mazpazīstams kandidāts, viņam izdevās savākt 117 693 vēlētāju balsis. Pat ja tās visas būtu saņēmusi Jūlija Timošenko, tas viņai tik un tā nebūtu nodrošinājis vietu prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, tomēr Timošenko uzskata, ka "klons" esot iedragājis viņas kampaņu.

Raidorganizācijas RFE/RL analīze liecina, ka pirms Ukrainas parlamenta vēlēšanām izvirzīti vairāk nekā 20 kandidāti, kuru vārdi ir identiski vai ļoti līdzīgi pazīstamiem politiķiem no lielākajām partijām. "Kloni" uzradušies arī politiskajiem līderiem, kuri parlamenta vēlēšanās nekandidē, tai skaitā pašam Zelenskim. Piemēram, Svatovē kandidē divi Zelenski, kuri nav saistīti ar prezidenta partiju "Tautas kalps".

Prezidents Zelenskis šo tendenci pamanījis un aicinājis vēlētājus būt modriem. Šomēnes pēc ES-Ukrainas samita viņš brīdināja par kandidātiem-kloniem, no kuriem daudzi cenšoties atņemt balsis viņa partijai.

"Ir daudz "Tautas partijas" kandidātu kopiju. Lielākajos apgabalos tādu ir daudz," sacīja Zelenskis. 

Viņa partija esot vērsusies Centrālajā vēlēšanu komisijā, cenšoties apkarot "klonus", taču bez panākumiem - nav tādu likumu, kas to aizliegtu.

"Risinājuma nav," atzīst Zelenskis.

Ukrainas parlamentā ir 450 deputātu vietas. Apmēram pusi ievēl no nacionālajiem partiju sarakstiem, un ievēlētas tiek tikai tās partijas, kas spēj pārvarēt 5% barjeru. Otru pusi ievēl no vēlēšanu apgabaliem, kur šādas barjeras nav. "Kloni" iefiltrējušies otrā tipa sarakstos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu