Ukraina piedāvājusi Krievijai apmainīt "RIA Novosti Ukraina" vadītāju pret Sencovu (9)

Papildināts
TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļehs Sencovs
Oļehs Sencovs Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska administrācija piedāvājusi Krievijai vienlaicīgi apmainīt Ukrainā aizturēto "RIA Novosti Ukraina" vadītāju Kirilu Višinski pret Krievijā ieslodzīto ukraiņu režisoru Oļehu Sencovu, vēsta portāls "Meduza".

Par šo piedāvājumu sociālajos tīklos paziņoja Zelenska preses sekretāre Jūlija Mendele.

"Prezidenta birojs ar lielu interesi uzzināja par Krievijas piedāvājumu kā pirmo labas gribas žestu uztvert Kirila Višinska atbrīvošanu. Mēs pilnībā atbalstām labas gribas žestu politiku un piedāvājam Krievijai spert pretī tādu pašu soli - atbrīvot Oļehu Sencovu. Savstarpējas uzticēšanās un labās gribas vārdā piedāvājam to darīt vienlaicīgi," rakstīja Mendele.

Ceturtdien Krievijas autokrāta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteicās, ka Višinska atbrīvošana varētu kļūt par pirmo soli Maskavas un Kijevas attiecību normalizācijas virzienā.

"Mēs esam gatavi apmainīt Višinski pret Sencovu, tas būtu kā piemērs. Mēs esam gatavi pret Sencovu, bet tā nav maiņas monēta. Mēs gribētu saņemt visus mūsu politieslodzītos un karavīrus," runājot ar žurnālistiem, sacīja prezidents.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka runa nav par pērn anektētās Krimas piekrastē Krievijas sagūstīto Ukrainas kara jūrnieku apmaiņu.

"Jūrnieki mums ir jāatdod atpakaļ," uzsvēra Zelenskis.

2014.gadā Krievija iebruka Ukrainā un okupēja Krimu. Austrumukrainā izveidotas pašpasludinātas separātistu "republikas", ko atbalsta Krievija. Šo iemeslu dēļ abu valstu attiecības pēdējo piecu gadu laikā ir ārkārtīgi saspīlētas.

Politieslodzītais Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

42 gadus vecais režisors 14.maijā pieteica badastreiku, kuru ievēroja 145 dienas, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Tomēr oktobrī Sencovs bija spiests pārtraukt badastreiku, lai izvairītos no piespiedu barošanas.

Pērn Sencovam tika piešķirta Eiropas Parlamenta (EP) Andreja Saharova cilvēktiesību balva.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu