Lasītāja stāsts: biškopis Skrīveros ierīko bišu namiņu apiterapijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No privātā arhīva

Bišu namiņi ir izplatīti daudzās valstīs. Viena no tām, piemēram, ir Ukraina. Tiek uzskatīts, ka ideja par bišu namiņiem apiterapijai dzimusi tieši tur. Tomēr Latvijā šādi namiņi vēl ir retums. Biškopis ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi Voldemārs Dzerkalis nu šādu bišu namiņu ierīkojis savā dravā Skrīveros.

Tā 2016. gadā durvis vaļā vēra bišu namiņš Kārsavas novada Mežvidos, savukārt 2018. gada vasarā līdzīgu namiņu savā dravā ierīkoja arī biškope Ventspils pusē. Vēl bišu namiņus iespējams apmeklēt Tukuma novadā un Jaungulbenē, bet nu – arī Skrīveros.

Foto: No privātā arhīva

No žurnālā atrastas idejas līdz realizācijai

Ar biškopību skrīverietis Voldemārs nodarbojas aptuveni 54 gadus. Vīrietis atklāj, ka šodien zem viņa spārna ir jau 60 bišu saimes. Savu arodu Voldemārs iemācījis arī vecākajam dēlam, kā arī daudziem vietējiem. Palīdzību biškopības lietās, kā pats stāsta, nekad neatsaka.

“Citi nevar paciest bišu dzēlienus, ir alerģija, bet man tādas alerģijas pret bitēm nav. Ja man kāda bitīte iedzeļ, es tieši jūtos labi,”

atklāj dravnieks.

Pirms nepilna gada biškopības žurnālā Voldemārs ieraudzīja rakstu par bišu mājām un to dziedinošo spēku. Latvijā šādu bišu namiņu nav daudz, tāpēc vīrietis nolēma, ka būtu ļoti vērtīgi arī savā dravā izveidot bišu dziedinātavu. Bišu namiņa būvēšanā Voldemāram ļoti palīdzēja viņa vecākais dēls Edgars, kurš, kā stāsta Voldemārs, arī ir profesionāls biškopis.

Foto: No privātā arhīva

Kad bites kļūst par dakteri 

Zināms, ka bitēm un dažādiem to produktiem piemīt dziedinošas spējas. Gulēšana uz bitēm atslābina visu ķermeni un ļauj atpūsties no visām ikdienas raizēm. Guļot bišu gultās iespējams saklausīt bišu sanoņas smalkās vibrācijas un sajust telpā virmojošo propolisa smaržu.

“Bišu mājā jābūt ideālam klusumam. Te visu var dzirdēt. Var dzirdēt, kā bitītes san, kā strādā,”

uzsver Voldemārs.

Gulēšana bišu gultās palīdz ārstēt daudzas slimības, piemēram, astmu, tuberkulozi, tāpat arī dažādas smagas saslimšanas, stāsta Voldemārs.

Foto: No privātā arhīva

Bitenieks atklāj, ka arī pats izmanto bišu gultas dziednieciskumu: “Vecums tomēr un visādas slimības nāk virsū. Guļot bišu gultā daudz ko jau esmu izārstējis.”

Vienlaicīgi bišu namiņā Skrīveros gulēt bišu gultās var divi cilvēki. Bitenieks Voldemārs stāsta, ka vislabāk sevi var dziedināt, ja bišu gultā noguļ vismaz pusstundu, vēl labāks rezultāts gūstams – ja gultā tiek pavadīta stunda vai divas. Un tā šo gulēšanu uz bitēm vajag atkārtot vismaz septiņas līdz astoņas reizes.

Kas ir apiterapija?

Vārds "apiterapija" ir cēlies no latīņu valodas vārdiem "api" jeb bite un "terapia" jeb ārstēšana. Apiterapija ir kā īpaša ārstniecības metode, kurā tiek pielietoti bišu produkti - medus, ziedputekšņi, propoliss, bišu māšu peru pieniņš, vasks un arī inde. Apiterapija ir izmantojama dermatoloģijā, asinsvadu un plaušu saslimšanu ārstēšanā, neiroloģijā un arī tā līdzēs kā atkopšanās rīks pēc vieglākām vai smagākām operācijām. Uzskatāms, ka bišu dzēlieni ir kā paralēle ar Āzijā populāro akupunktūru, bet bišu inde šķidrina asinis. Jāteic gan, ka apiterapija ies secen tiem, kas sirgst ar alerģijām. Tieši šī iemesla dēļ pirms nodošanās apiterapijai, noteikti vajadzētu veikt laboratorisku alerģiju testu pret bišu indi vai ziedputekšņiem un medu.

Bitenieks aicina ļaudis braukt ciemos un izmēģināt bišu dziedniecisko spēku. Voldemāra drava atrodas Skrīveros. Par iespējamiem ciemošanās laikiem ar Voldemāru var sazināties, zvanot: 28384445. Bišu dziedinātava, kā stāsta Voldemārs, darbojas no aprīļa līdz pat septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu