Zelenska ēra Ukrainā. Iespējamie varianti, kuri politiskie spēki kontrolēs parlamentu (11)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien aizvadītajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja prezidenta Volodimira Zelenska partija "Tautas kalps", taču iespējams, ka tai nāksies apvienoties ar vēl kādu politisko spēku. Portāls TVNET pēta, kuri politiskie spēki varētu iegūt lielāko ietekmi Augstākajā radā.

Kāds ir provizoriskais balsu sadalījums?

Saskaņā ar jaunākajiem balsu skaitīšanas datiem pēc 35,51% biļetenu saskaitīšanas, par Zelenska dibināto partiju "Tautas kalps" pēc partiju sarakstiem balsojuši 42,19% ukraiņu.

Otrajā vietā izvirzījusies prokrieviskā Opozīcijas platforma, par kuru balsojuši 12,75% vēlētāju. Seko bijušā prezidenta Petro Porošenko partija "Eiropas solidaritāte", kas ieguvusi 8,71% balsu.

Iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru pārvarējusi arī bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadītā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") un rokgrupas "Okean Elzy" solista Svjatoslava Vakarčuka jaundibinātā partija "Balss", par kurām balsojuši attiecīgi 8,15 un 6,39% vēlētāju.

1. variants: Zelenska partija iegūst vairākumu

Augstākajā radā ir 450 deputātu vietas. Tātad, lai iegūtu balsu vairākumu, jāaizpilda vismaz 226 deputātu krēsli.

Ukrainā ir jaukta vēlēšanu sistēma, un pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta tikai puse no 450 parlamenta deputātiem, kamēr otra puse tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos. "Tautas kalps" ar lielu pārsvaru izvirzījies vadībā abos.

Sākotnējie rezultāti pēc 35,51% balsu saskaitīšanas liecina, ka partija "Tautas kalps" varētu būt ieguvusi nedaudz vairāk kā 226 deputātu vietas, ar ko pietiek absolūtajam vairākumam jeb "monokoalīcijai". Tā kā pašlaik Zelenska partijai tiek prognozētas tikai dažas vietas vairāk par vairumam nepieciešamo skaitu, turpmākās balsu skaitīšanas gaitā situācija vēl varētu mainīties.

Jāņem vērā, ka Zelenska partijā ir daudz politisko jaunpienācēju, no kuriem daļa tika izvēlēta ar savdabīga politiskā realitātes šova palīdzību. Rēķinoties ar iespēju, ka pēc nākšanas pie varas partijā, kas drīzāk ir politiskais eksperiments, varētu notikt šķelšanās, politiskais spēks tomēr varētu meklēt vēl citus sabiedrotos.

2. variants: skatuves mākslinieku koalīcija

Kaut arī Ukrainas parlamenta vēlēšanās startēja vairāk nekā 20 partijas, "Tautas kalpam" starp 5% barjeru pārvarējušajām partijām ir maz potenciālo sabiedroto. Saskaņā ar sākotnējiem datiem otrajā vietā izvirzījusies prokrieviskā Opozīcijas platforma, par kuru balsojuši 12,75% vēlētāju, taču to varētu raksturot kā Zelenska partijas ideoloģisko pretinieci.

Nākamās veiksmīgākās partijas ar attiecīgi 8,71% un 8,15% balsu ir Petro Porošenko vadītā "Eiropas solidaritāte" un Jūlijas Timošenko partija "Tēvzeme". Bijušais Ukrainas prezidents Porošenko un kādreizējā Ukrainas premjerministre Timošenko cieta sāpīgu zaudējumu pavasarī notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās, kurās abiem pieredzējušajiem politiķiem "netīrā" cīņā nācās piekāpties jaunpienācējam Zelenskim. Iespējams, ka šā iemesla dēļ Porošenko un Timošenko partijas nerausies sadarboties ar "Tautas kalpu".

Vienīgā atlikusī partija, kas saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem pārkāpusi 5% barjeru, ir ukraiņu rokgrupas "Okean Elzy" vokālista Svjatoslava Vakarčuka dibinātā "Balss". "Tautas kalpa" un "Balss" apvienošanās ir ticamākais variants, kas medijos jau iesaukts par skatuves mākslinieku koalīciju.

Parlamenta vēlēšanu dienā bijušais komiķis un aktieris Zelenskis pieļāva šādu iespēju. 

"Mēs ar prieku aicinām Vakarčuka kungu uz sarunām. Jauna seja," partijas "Tautas kalps" galvenajā mītnē sacīja Zelenskis.

Uz jautājumu, vai Vakarčuks varētu pretendēt uz Ukrainas premjerministra amatu, Zelenskis atbildēja, ka tam jābūt "ekonomikas guru, kurš nekad nav bijis politikā". "Mēs vēlamies, lai šis cilvēks būtu neatkarīgs un spēcīgs, ar profesionālo pieredzi," norādīja Zelenskis.

Zelenska ēra

Zelenskis prezidenta vēlēšanās saņēma lielu Ukrainas vēlētāju atbalstu par spīti tam, ka par viņa politiskajiem uzskatiem un nākotnes plāniem nekas daudz nebija zināms. Līdzīgā kārtā arī viņa partija "Tautas kalps" aizsteidzās priekšā visiem konkurentiem parlamenta vēlēšanās, kaut arī šķietami tās galvenais uzdevums bija pulcēt pēc iespējas vairāk "svaigu seju", nevis izstrādāt viendabīgu politisko programmu.

Lai gan Ukrainas politiskajā vidē pašlaik vēl ir daudz neskaidrību, pavisam "zaļajam" Zelenskim ir izdevies ar gudrām kampaņas taktikām dažu mēnešu laikā pārņemt politisko varu Ukrainā. Prezidenta amats un vairākums parlamentā ļaus Zelenskim diktēt politisko dienaskārtību Ukrainā un īstenot viņa politiskās ieceres, lai arī kādas tās būtu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu