Austrālija aizliedz atgriezties pilsoņiem, kas pievienojušies teroristu grupējumiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas Senāts apstiprinājis pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas aizliegs atgriezties valstī Austrālijas pilsoņiem, kuri pievienojušies teroristu grupējumiem.

Austrālijas parlamenta apakšpalāta likumprojektu apstiprināja jau trešdien. Gaidāms, ka tas iegūs likuma spēku tuvākajās nedēļās.

Aizliegums varēs tikt piemērots personām, kas vecākas par 14 gadiem, uz laika posmu līdz diviem gadiem.

Likumprojekts dos pilnvaras iekšlietu ministram Pīteram Datonam dot rīkojumus neielaist valstī Austrālijas pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par ekstrēmismu, par saistību ar teroristu organizācijām, piemēram, "Islāma valsti", un cīnīšanos bruņotos konfliktos ārvalstīs.

Likumprojekts balstīts uz Lielbritānijā pieņemtu likumu, saskaņā ar kuru tiesneši izvērtē, vai piemērot personai rīkojumu par neielaišanu valstī.

Uzrunājot parlamentu, Datons mēneša sākumā sacīja, ka likumprojekts vērsts pret 230 austrāliešiem, kuri devās uz Sīriju un Irāku, lai pievienotos "Islāma valstij".

Valdības rīcībā esošā informācija liecina, ka aptuveni 100 no šiem cilvēkiem gājuši bojā, bet 40 ir atgriezušies Austrālijā.

Taču likumprojekts raisījis bažas, ka tas varētu būt pretrunā konstitūcijai, kā arī nodotu pārāk lielu varu ministra rokās.

Saskaņā ar likumprojektu ministrs varēs noteikt aizliegumu, ja uzskatīs, ka pastāv iespēja ar šādu lēmumu novērst teroraktu. Persona, kurai aizliegums būs piemērots, varēs pēc diviem gadiem lūgt to pārskatīt, taču ministrs izlems, kad un kā. Valdība varēs izvirzīt šīm personām dažādus nosacījumus, lai viņi varētu atgriezties.

Datons aizstāvēja likumprojektu, uzsverot, ka tas ir to vērts pat tad, ja palīdzēs novērst tikai vienu teroraktu.

Ministrs sacīja, ka viņam nepieciešama elastība, lai varētu ātri pieņemt lēmumus. Viņš norādīja, ka katru lēmumu pārskatīs atvaļināts tiesnesis vai Administratīvās apelācijas tiesas loceklis, un personas, kurām tiks piemērots aizliegums, varēs to apstrīdēt tiesā.

Taču Austrālijas juristu jumta organizācija pauda vilšanos par parlamenta lēmumu un apšaubīja likumprojekta konstitucionalitāti.

"Piešķirt jebkuram ministram tiesības izraidīt pilsoņus, jo tiek uzskatīts, ka tie varētu būt ārvalstu kaujinieki, rada slidenu pamatu, lai izslēgtu cilvēkus uz cita pamata, piemēram, ģeogrāfiju vai reliģiju," norādīja organizācijas vadītājs.

Opozīcijā esošie leiboristi balsoja par likumprojektu, kaut gan to kritizēja.

Austrālijas mediji ziņoja, ka vairāk nekā puse austrāliešu, kas joprojām atrodas Tuvajos Austrumos, ir sievietes un bērni.

Datons sacīja, ka šo sieviešu stāsti ir dažādi. Dažas no viņām vīri piespieduši doties uz Tuvajiem Austrumiem un dzīvot šausmīgos apstākļos, bet dažas turp devušās labprātīgi un ir tikpat liels drauds Austrālijai kā viņu vīri, norādīja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu