HRW vadītājs: Bez Trampa atbalsta Izraēla nemēģinātu izraidīt HRW direktoru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps un HRW amerikāņu direktors Izraēlā un palestīniešu teritorijās Omārs Šakirs
ASV prezidents Donalds Tramps un HRW amerikāņu direktors Izraēlā un palestīniešu teritorijās Omārs Šakirs Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) vadītājs vaino ASV prezidenta Donalda Trampa iedrošinājumu Izraēlas mēģinājumos izraidīt organizācijas direktoru Izraēlā un palestīniešu teritorijās.

Izraēla mēģina izraidīt HRW amerikāņu direktoru Izraēlā un palestīniešu teritorijās Omāru Šakiru, apsūdzot viņu Izraēlas boikota atbalstīšanā. Šakirs šīs apsūdzības noliedz.

HRW vadītājs Kenets Rots ziņu aģentūrai AFP ceturtdien sacīja, ka Tramps nodrošinājis Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu nepieciešamo aizsardzību, lai apspiestu kritiku par cilvēktiesību stāvokli Izraēlā.

"Vai Netanjahu valdība būtu mēģinājusi izraidīt Omāru bez Trampa Baltajā namā? Es šaubos. Es domāju, ka Tramps devis zaļo gaismu visam, ko Netanjahu vēlas darīt," sacīja Rots.

"Nav iespējams vērsties pie Trampa ar lūgumu veicināt cilvēktiesību ievērošanu, ja viņš ir tik aizņemts, apskaujot autokrātus visā pasaulē," piebilda Rots.

Tramps ir paudis spēcīgu atbalstu Netanjahu un pieņēmis vairākus lēmumus, uz kuriem jau sen cerējusi Izraēla, tostarp atzinis Jeruzalemi par ebreju valsts galvaspilsētu.

Trampa administrācija ir arī aizstāvējusi Izraēlu no kritikas Apvienotajās Nācijās.

Šakirs ir apstrīdējis tiesā Izraēlas lēmumu par izraidīšanu.

Rots ceturtdien ieradās Izraēlā, lai piedalītos pēdējā tiesas sēdē Šakira lietā, taču sēde pēdējā brīdī tika atlikta un, domājams, notiks tikai septembrī.

Izraēla apgalvo, ka vēlas izraidīt Šakiru galvenokārt par viņa izteikumiem, pirms viņš pievienojās HRW. Šakirs esot slavējis boikota, investīciju atsaukšanas un sankciju kustību, kas vērsta pret Izraēlu.

Izraēla 2017.gadā pieņēma likumu, kas ļauj izraidīt boikota atbalstītājus.

HRW neatbalsta boikota kustību, un Rots sacīja, ka centieni izraidīt Omāru ir acīm redzams mēģinājums apklusināt kritiku un tiem nav nekāda sakara ar pašu Omāru.

"Omārs vienkārši bija viegls mērķis viņa etniskās piederības dēļ" un viņa agrāko izteikumu dēļ, sacīja Rots.

Šakirs ir cēlies no Irākas.

"Ja palūkojas uz to, ko Omārs ir darījis un teicis visu laiku, kamēr strādājis HRW, tā bijusi 100% HRW nostāja," norādīja Rots.

Viņš piebilda, ka, mēģinot izraidīt Šakiru, Izraēla pievienojas loti neglītu valstu grupai, kurā atrodas tādas valstis kā Ziemeļkoreja un Irāna, kas vajā HRW.

Jautāts, vai HRW zinājusi par Šakira agrākajiem izteikumiem, Rots sacīja, ka Šakiram ir tiesības uz privātiem uzskatiem.

"HRW neizpētīja Omāru tā, kā to, šķiet, izdarījuši Izraēlas drošības dienesti, bet nebūtu pareizi HRW piemērot ideoloģiskas pārbaudes mūsu pašu darbiniekiem. Vienīgais, uz ko uzstājam ir, lai tad, kad viņi pievienojas mums, viņi ir skrupulozi akurāti un ievēro HRW principus," sacīja Rots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu