Judins: Priekšlikums aizliegt alkoholisko dzērienu pārdošanu DUS ir loģisks, taču par to jādiskutē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrijas (VM) priekšlikums aizliegt alkoholisko dzērienu pārdošanu degvielas uzpildes stacijās (DUS) ir loģisks, taču par to būtu jādiskutē, šādu viedokli pauda partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins.

Judins norādīja, ka alkohola tirdzniecība DUS ir "drusku dīvaina", jo šādās tirdzniecības vietās pamatā iepērkas transportlīdzekļu vadītāji. "Protams, var pieņemt, ka viņi alkoholu var pirkt kā dāvanu, taču, ja šāda iespēja pazustu, nedomāju, ka tā būtu liela problēma," sacīja politiķis.

Politiķiem būtu jāvērtē VM priekšlikums, taču pirms tam būtu jāsagaida ministrijas iesniegts normatīvo aktu grozījumu projekts. Judins pieņēma, ka šāda iniciatīva kopumā varētu gūt atbalstu, tomēr pirms lēmuma pieņemšanas būtu jāuzklausa arī lielākie degvielas tirgotāji, lai varētu saprast, cik liela vieta DUS darbībā ir alkohola tirdzniecībai.

"Aizliegt pārdot alkoholu DUS ir loģisks priekšlikums. Ja cilvēkam gribētos pirkt alkoholu, var braukt uz lielveikaliem un iegādāties. DUS nav alkohola tirdzniecības vieta," norādīja Judins, vienlaikus piebilstot, ka politiķiem ir jābūt ļoti piesardzīgiem, ieviešot jaunus ierobežojumus.

Viņaprāt, dažādus problēmjautājumus var risināt ļoti radoši, taču ir jādomā par līdzsvarotu pieeju, neradot situāciju, ka aizliegumu dēļ tiek sekmēta ēnu ekonomikas attīstība. "Ja mēs gribam kaut ko ierobežot vēl vairāk, tad jārēķinās ar to, ka parādīsies alternatīvie varianti. Ar ierobežojumiem jābūt uzmanīgiem. Saprātīgi ierobežojumi var būt, bet būtu naivi domāt, ka viss atrisināsies tikai ar aizliegumiem," teica Judins.

Savukārt saistībā ar priekšlikumu par stingrāku alkohola aprites kontroli Judins uzsvēra, ka jau tagad likumā ir skaidri noteikta vecuma robeža iedzīvotājiem, kuri drīkst iegādāties alkoholiskos dzērienus. Tāpat normatīvajos aktos nostiprināta prasība personām līdz 25 gadu vecumam tirdzniecības vietās, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. "Likuma prasību izpilde ir jānodrošina. Ja ir signāli, ka normas netiek pildītas, tad var domāt, kā nodrošināt efektīvāku kontroli," pauda deputāts.

Kā ziņots, lai samazinātu alkoholisko dzērienu lietošanas izplatību un nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai, turpmākajos gados VM vēlas noteikt jaunus ierobežojumus alkohola pieejamībai un reklāmai. Ministrija piedāvā alkoholisko dzērienu pieejamības ierobežošanu un stingrāku kontroli, piemēram, aizliedzot alkoholisko dzērienu pārdošanu DUS. Savukārt attiecībā uz kontroli plānots stingrāk uzraudzīt, lai alkoholu nepārdod nepilngadīgām personām, kā arī pastiprināt nelegālā alkohola aprites kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu