"Ļoti dīvainas lietas." Navaļnijs par cietumā piemeklējušajām veselības problēmām (21)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs publicējis savas pārdomas par cietumā viņu piemeklējušajām veselības problēmām, ko slimnīcas mediķi raksturoja kā alerģiju, kamēr paša Navaļnija ārste pauda bažas par iespējamu saindēšanos ar "nezināmām ķīmiskām vielām". 

Navaļnija oftalmoloģe Anastasija Vasiļjeva rakstīja, ka sākumā padzīta no opozicionāra palātas, taču pēc šā fakta publiskošanas viņai un vēl vienam ārstam tomēr tika dota atļauja apmeklēt un konsultēt Navaļniju.

Vasiļjeva rakstīja, ka Navaļnijam esot bijis pietūkums plakstiņu rajonā un ap acīm, strutaini izdalījumi no labās acs un stipra nieze. Uz Navaļnija kakla, muguras, krūtīm un elkoņiem esot papulozi izsitumi. 

Pirmdien Navaļnijs no slimnīcas tika izrakstīts.

Navaļnijs savā mājaslapā un sociālo tīklu kontos publicēja ziņojumu par notikušo. Tam dots nosaukums "Ļoti dīvainas lietas".

Tajā pretkorupcijas aktīvists norāda, ka viņš nekad neesot cietis no alerģijām. Taču cietumā pieredzējis šķietami līdzīgus simptomus: vispirms uz ādas parādījies apsārtums, bet pēc tam sākusies nieze. Vēlāk uzradies spēcīgs pietūkums.

Navaļnijs pārvests uz slimnīcu, kuras personāls atteicies nosaukt noteikto diagnozi ar opozicionāru pazīstamajiem juristiem un ārstiem.

"Citiem vārdiem, uzvedās tā, it kā par katru cenu kaut kas būtu jāslēpj. Kāpēc? Nesaprotu," teikts Navaļnija ierakstā.

Navaļnijs, kuru Krievijā regulāri arestē par protestu rīkošanu, cietumā bijis jau daudzas reizes, turklāt pirms pāris nedēļām tajā pašā kamerā bez problēmām esot nodzīvojis desmit dienas.

Viņš raksta, ka esot ēdis to pašu cietuma pārtiku, ko pārējie ieslodzītie, un mitinājies tādos pašos apstākļos kā pieci pārējie kameras biedri. Gultasveļu un higiēnas piederumus viņš esot paņēmis no mājām. 

Sestdien ap pusdienlaiku citi ieslodzītie pamanījuši, ka Navaļnijam apsārtis kakls. Stundu vēlāk esot parādījusies dedzinoša sajūta pierē un ap acīm. Vēlāk naktī esot palicis sliktāk.

"Vai bērnībā esat tā darījuši - uzlīduši uz jumta, ar rokām paņēmuši stikla vati, bet pēc tam, pieskaroties sejai vai citām ķermeņa daļām, vēl ilgi riebīgi dursta?" sajūtas apraksta Navaļnijs.

"Es jutos tā, it kā man galva būtu ietīta stikla vatē. Aizmigt nevarēju, grozījos."

"Godīgi sakot, atceroties Kara-Murzu un Verzilovu, galvā ienāca doma: varbūt mani arī saindēja? Centos apgulties un analizēt, vai nepaliek grūtāk elpot, lai tādā gadījumā uzreiz izsauktu "ātros"," stāsta Navaļnijs.

Nākamajā rītā kameras biedrs, ieraudzījis Navaļniju, esot teicis, ka viņam steidzami nepieciešama ārsta palīdzība. Navaļnijs savā mājaslapā publicējis attēlu no tā rīta - viņa acis ir stipri aizpampušas. 

Pēc slimnīcas personāla veiktas aprūpes simptomi esot mazinājušies. 

Navaļnijs pieprasījis kameru ierakstus no cietuma, lai pārliecinātos, vai kamerā kāds iegājis laikā, kamēr viņa tur nebija.

Ziņojuma nobeigumā Navaļnijs jautā - ja apstiprinātos versija par indēšanu, vai indētāji tiešām būtu tik lieli muļķi, lai darītu to vietā, kur aizdomu ēna krīt tikai un vienīgi uz viņiem pašiem? Un tūlīt pat uzskaita divus žurnālista Vladimira Kara-Murzas indēšanas gadījumus, grupas "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova saindēšanos un Skripaļu lietu, kas atklāja Krievijas militārā izlūkdienesta nekompetenci.

"Pagaidām varu ar pārliecību apstiprināt vienu lietu: Krievijā pie varas atrodas pietiekami lieli stulbeņi," raksta Navaļnijs. "Jums tikai šķiet, ka viņu darbībās jāmeklē apslēpta jēga un racionalitātes grauds. Bet patiesībā viņi vienkārši ir stulbi, ļauni un apsēsti ar naudu."

Kā ziņots, 24.jūlijā Navaļnijam tika piemērots 30 dienu arests par par aicinājumu protestēt pret neatkarīgo kandidātu nereģistrēšanu gaidāmajās Maskavas domes vēlēšanās.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu