IUB liek Zemkopības ministrijai mainīt konkursa nolikumu par mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) komisija aizliegusi Zemkopības ministrijai (ZM) turpināt konkursu par mobilo sakaru pakalpojumu iegādi ministrijai un tās padotībā esošajām tiešās pārvaldes iestādēm, liecina IUB lēmums.

IUB lēmums paredz, ka ZM konkursa nolikumā ir jāatceļ kritērijs par pretendentu mobilo sakaru tīkla bāzes staciju, kuras darbojas noteiktās radiofrekvencēs, skaitu.

Komisijas ieskatā, pasūtītājam izvēloties piedāvājumu vērtēšanā piešķirt pretendentam punktus par bāzes staciju skaitu noteiktās radiofrekvencēs, ir jāspēj racionāli pamatot, kādas priekšrocības tas iegūs, vērtējot piedāvājumus šādā aspektā. Taču šāds pamatojums nav sniegts.

IUB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

ZM Administratīvā departamenta direktors Rihards Kancēvičs aģentūrai LETA pauda, ka ZM konkursa nolikumā iekļautās prasības uzskatījusi par pamatotām kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai. To iekļaušanas mērķis bija garantēta kvalitatīva pakalpojuma saņemšana, lai ZM padotības iestādes varētu pildīt to funkcijas ārpus administratīvajām biroja telpām. Piemēram, lai Valsts meža dienesta, Pārtikas un veterinārā dienesta un citu ZM padotības iestāžu darbiniekiem ir iespējas operatīvi sazināties pienākumu izpildes laikā, izmantojot mobilos sakarus lauku reģionos, piemēram, veicot meža uzraudzību vai fitosanitāro prasību ievērošanu.

Kancēvičs teica, ka ZM ņems vērā IUB norādījumus un pilnveidos konkursa nosacījumus, tajā skaitā nosakot jaunu pieteikumu iesniegšanas termiņu. Par konkursa nolikuma pilnveidi nākamajā sēdē lems Iepirkumu komisija, kurā ir pārstāvēta ZM un visas pakalpojumu saņemošās ZM padotības iestādes. Komisija detalizēti iepazīsies ar lēmumu, izvērtēs tajā ietvertās prasības un sagatavos grozījumus un/vai papildinājumus konkursa nosacījumos.

"Iespējamie konkursa nosacījumu papildinājumi noteikti skars pamatojumu bāzes staciju skaitam, kā arī iespējami precizējumi sadaļā par frekvencēm atbilstoši IUB lēmumā norādītajam," pastāstīja Kancēvičs.

Tikmēr "Tele2" komercdirektora Raivo Rosts aģentūrai LETA sacīja, ka IUB ir atzinusi, ka esošais iepirkums neļauj ZM izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un pastāv risks par līdzekļu nelietderīgu iztērēšanu.

"Konkursā tika iestrādāti noteikumi, kas radīja iepriekš paredzamas priekšrocības vienam operatoram un nostādīja nevienlīdzīgā konkurencē pārējos tirgus spēlētājus. Šis iepirkums faktiski vēlreiz aktualizē jautājumu par to, cik kvalitatīvi ir izsludinātie iepirkumi valsts un pašvaldību iestādēs un to, ka vēl joprojām valda veci stereotipi par mobilo operatoru sniegto pakalpojumu kvalitāti, lai gan laiki ir mainījušies un "Tele2" trīs gadus pēc kārtas saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem nodrošina labākos mobilā interneta ātruma rādītājus Latvijā," uzsvēra Rosts.

Informācija IUB liecina, ka arī mobilo sakaru operators "Bite Latvija" iesniedzis sūdzību IUB par ZM mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumu, pamatojoties uz līdzīgiem argumentiem kā "Tele 2". Par šo sūdzību IUB lēmumu vēl nav pieņēmis.

TVNET jau ziņoja, ka jūnija beigās "Tele2" iesniedzis sūdzību IUB par ZM mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumu.

Iepirkuma "Mobilo sakaru operatoru sniegto pakalpojumu iegāde ZM un tās padotības esošajām tiešās pārvaldes iestādēm" prognozētā līgumcena ir 1,419 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka patlaban ZM un tās padotības esošajām tiešās pārvaldes iestādēm telekomunikācijas pakalpojumus nodrošina dažādi sakaru operatori, savukārt konkrēti ministrijai - mobilo sakaru operators "Latvijas mobilais telefons".

Muceniece skaidroja, ka līdz ar iepirkumu plānots nodrošināt to, ka gan ministrijai, gan tās padotības esošajām tiešās pārvaldes iestādēm telekomunikācijas pakalpojumus nodrošinās viens operators, kas mazinās administratīvo slogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu