Jelgavas novada iecere par Eiropas naudu mācīt iedzīvotājiem strukturēt ūdeni izpelnās pamatīgu kritiku (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ūdens.
Ūdens. Foto: pixabay.com

Lielu ievērību izpelnījies kāds projekts Jelgavas novadā, kas tiek īstenots ar Eiropas Savienības fondu palīdzību. Šī projekta ietvaros iedzīvotājiem tiek solītas zināšanas par ūdens strukturēšanu un ķermeņa attīrīšanu no e-vielām, kas, kā norāda uztura speciālisti, ir pseidozinātne, vēsta TV3 ziņas. Organizatori gan saka, ka kļūdījušies terminos un nekas tāds nenotiek.

Šo pasākumu rīko aktivitāšu centrs "Zemgale". Centra veidotajā plakātā norādīts, ka ar Eiropas fondu atbalstu veselības konsultante Dace Meija cita starpā stāstīs arī par to, kā strukturēt ūdeni un ķermeni attīrīt no e-vielām.

Citi uztura speciālisti uzskata, ka nodarbību tēmas par strukturēto ūdeni un attīrīšanos no e-vielām ir ne tikai antizinātniskas, bet pat šarlatāniskas, jo ūdeni strukturēt nav iespējams.

“Kāpēc man tas likās svarīgi, jo, pirmkārt, tas nav kaut kāda privātā uzņēmuma pasākums, tas ir fondu atbalstīts, kuram vajadzētu izglītot cilvēkus un veicināt medijpratību un informācijas izpratni, kas šajā gadījumā ir absolūti garām," norāda uztura speciāliste Ksenija Andrijanova. 

Uz piektdienas nodarbību Jelgavas novada Zemgales ciematā bija sanākuši padsmit interesentu.  Lekcijā speciāliste Dace Meija stāstīja par vasaras augļu un dārzeņu nozīmi, vitamīniem, ūdens nozīmi uzturā, bet neviena vārda neminēja par strukturēto ūdeni vai attīrīšanos no e-vielām.

“Manā uztverē strukturēts ūdens ir tad, kad ūdens ir pagatavots tajā formā, kad man viņš garšo. Pievienojot citrona šķēli un dažādojot šo ūdeni ar kvalitatīvām, foršām lietām, mēs viņu panākam ļoti garšīgu. Un tieši šo garšīgo ūdeni ir mans mērķis iemācīt dzert. Strukturēts ūdens ir konkrēts mārketinga jēdziens, un to nevar pārprast. Ja mēs papildinām ūdeni ar ogām, augļiem, tas ir ūdens ar augļiem, tas nav strukturēts ūdens," skaidro Meija.

Piektdienas lekciju apmeklēja arī Veselības ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāvji, kas uzrauga Eiropas naudas izlietojumu, jo ziņa par nodarbībām nonākusi arī līdz viņiem. 

Pārstāvji secināja, ka lekcijas saturs atbilst veselīga uztura tēmai, taču uzsvēra, ka plānots projekta īstenotājiem sniegt rekomendāciju turpmāk rūpīgāk sekot līdzi visiem informatīvajiem materiāliem, kas reklamē pasākumus, lai to saturs nemaldinātu un neradītu aplamu priekšstatu par Eiropas Savienības fondu finansētām programmām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu