Radīts tarakānu iedvesmots robots – tikpat ātrs, sīks un nesaminams

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tarakāns
Tarakāns Foto: pixabay.com

Ja tu savā virtuvē joņojam pamanīsi šo Kalifornijas universitātes zinātnieku radīto robotu, vari nemaz necensties to samīt ar papēdi, jo, kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Robotics”, tas ir gandrīz nesaminams.

Inženieri stāsta, ka jaunais robots ir gandrīz tikpat ātrs kā īsts tarakāns, bet iznīcināt to ir vēl grūtāk nekā sīkstos kukaiņus. Pat ja uz šā robota uzkāps ar visu ķermeņa svaru, tas, visticamāk, paliks sveiks un vesels.

“Lielākā daļa sīka izmēra robotu parasti ir ļoti trausli. Ja tu tādam uzkāpsi, tad, visticamāk, to salauzīsi. Tiesa, mēs atklājām, ka mūsu robots pēc pamatīgas saspiešanas joprojām spēj vairāk vai mazāk funkcionēt,” rakstīts pētījuma preses relīzē.

Foto: Yichuan Wu/Science Robotics 31 Jul 2019

Robota nelielais izmērs, ātrums un izturība var ļaut šim robotam vai pat to armijai kādas katastrofas laikā iekļūt un izpētīt postažu, piemēram, izdegušu ēku vai sabrukušu tiltu.

“Piemēram, ja notiek zemestrīce, tad lielajām mašīnām vai suņiem ir ļoti grūti drupās uziet dzīvību, tāpēc mums ir nepieciešami mazāka izmēra roboti, kas ir veikli un izturīgi,” stāstīja inženieri.

Pastmarkas izmēra robots ir darināts no polivinilidēna fluorīda, pjezoelektriska materiāla. Kad caur šāda veida materiālu ceļo elektriskie lādiņi, tas izstiepjas un saraujas. Pētnieki šo materiālu nosedza ar elastīgu polimēru, tāpēc izstiepšanās un saraušanās vietās tas izliecas.

Foto: Yichuan Wu/Science Robotics 31 Jul 2019

Robota ķermenim zinātnieki pēc tam pievienoja kājas, kas ļāva tam pārsteidzošā ātrumā virzīties uz priekšu. Turklāt robots spēj pārvietoties ne tikai pa plakanām un horizontālām, bet arī slīpām virsmām, kā arī spēj nest nelielas kravas.

Iespaidīgākais ir tas, ka grama desmitdaļu vieglais robots spēj izturēt gandrīz 60 kilogramu lielu spiedienu.

“Daudziem ir zināms, ka, uzminot tarakānam, zole ir nedaudz jāpaberzē pret grīdu, lai kukainis būtu beigts un pagalam, citādi tas var ļoti veikli aizmukt, turklāt sveiks un vesels. Mūsu robotu tāpēc mēs salīdzinām ar īstu tarakānu, jo tas ir vēl izturīgāks pret samīšanu,” atklāja zinātnieki.

Pašlaik miniatūrais robots tiek darbināts ar sīka elektrības vada palīdzību, tomēr pētnieki aktīvi darbojas, lai apgādātu to ar bateriju un ļautu tam brīvi kustēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu