Ieroču programmu finansēšanai Ziemeļkoreja kiberuzbrukumos nozagusi $2 miljardus (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Savas kodolieroču un raķešu programmas finansēšanā Ziemeļkoreja iepludinājusi vismaz divus miljardus ASV dolāru, kas iegūti, īstenojot plašus un arvien sarežģītākus kiberuzbrukumus, lai zagtu naudu no bankām un kriptovalūtu biržām, teikts slepenā ANO ziņojumā, ar ko izdevies iepazīties arī aģentūrai “Reuters”.

Ziņojumu ANO Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju komitejai iesnieguši neatkarīgi novērotāji, kas izvērtēja Ziemeļkorejas aktivitātes pēdējo sešu mēnešu laikā.

Novērotāji secinājuši, ka Phenjana turpinājusi gan savu kodolprogrammu, gan raķešu programmu, neskatoties uz to, ka tā pēdējā laikā nav veikusi nedz kodolizmēģinājumus, nedz starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumus.

Ziemeļkorejas pārstāvji ANO atteikušies sniegt komentāru par šo ziņojumu, kas ANO Drošības padomei iesniegts pagājušajā nedēļā.

Ziņojumā uzsvērts, ka Ziemeļkorejas valdības hakeri īsteno arvien sarežģītākus un izsmalcinātākus kiberuzbrukumus, lai iegūtu līdzekļus ieroču programmu finansēšanai.

Ziemeļkoreja arī plaši izmanto kibertelpu, lai atmazgātu šo nozagto naudu.

Eksperti lēš, ka Ziemeļkorejas hakeri varētu būt nozaguši līdz pat diviem miljardiem ASV dolāru.

Ziņojuma autori norāda, ka viņi šobrīd izmeklē vismaz 35 Ziemeļkorejas īstenotu kiberuzbrukumu epizodes.

Šie uzbrukumi, kas bijuši vērsti pret finanšu institūcijām, kriptovalūtu biržām un kriptovalūtu ieguves vietām ar mērķi iegūt ārvalstu valūtu, īstenoti kopumā 17 dažādās valstīs.

Ņemot vērā to, ka kriptovalūtu nozari gandrīz neuzrauga valstu valdības un centrālās bankas, šādējādi Ziemeļkorejai izdodas tikt pie līdzekļiem, kuru izcelsme ir grūtāk izsekojama.

ANO Drošības padome 2006.gadā noteica Ziemeļkorejai sankcijas, tādējādi mēģinot apturēt tās kodolieroču un ballistisko raķešu programmas.

Pēdējo divu nedēļu laikā Ziemeļkoreja veikusi jau četrus tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu izmēģinājumus.

ANO eksperti uzsver, ka, neskatoties uz diplomātiskajiem centieniem, Ziemeļkorejai noteiktais sankciju režīms regulāri tiek pārkāpts.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu