Dienvidāfrikā atklāta jauna dinozauru suga (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Chapelle KEJ, Barrett PM, Botha J, Choiniere JN. 2019

Pētnieki Dienvidāfrikā atklājuši jaunu dinozauru sugu, kuras atliekas neidentificētas trīsdesmit gadu apputējušas kādā kolekcijā.

“Šīs ir pavisam jaunas dinozauru sugas atliekas, kas atradās mums pašā degungalā. Aptuveni 30 gadu tās pārklājās putekļiem kādā kolekcijā Johannesburgā, tomēr visi zinātnieki, kuri fosiliju redzēja, domāja, ka tas ir vienkārši savāds sugas “massospondylus” paraugs,” preses relīzē stāstīja Londonas Dabas vēstures muzeja pētnieks Pols Barets.

To, ka dinozaura fosilija varētu reprezentēt jaunu sugu, nojauta pētniece Kimberlija Čapelle, kas darbojās Bareta pakļautībā. Izpētot fosiliju sīkāk, aizdomas apstiprinājās.

Jauno dinozauru (zauropodu) sugu zinātnieki nodēvēja par “Ngwevu intloko”, kas tulkojumā no khosu valodas nozīmē “pelēkais galvaskauss”.

Pētījums, kurā aprakstīta jaunā dinozauru suga, publicēts zinātniskajā žurnālā “PeerJ”.

Foto: Chapelle KEJ, Barrett PM, Botha J, Choiniere JN. 2019

“Lai pārliecinātos, ka tā patiešām ir jaunas dinozauru sugas fosilija, ir svarīgi izslēgt iespēju, ka tā varētu būt jau eksistējošas sugas jaunāka vai vecāka versija. To ir grūti izdarīt, jo vienas dinozauru sugas visu vecumu fosiliju komplekts ir ļoti reta parādība. Par laimi, sugas “Massospondylus” fosilijas mums ir savāktas, sākot no embrija līdz pieaugušam īpatnim, tāpēc mēs varējām pierādīt, ka mūsu rokās ir jaunas dinozauru sugas fosilija,” stāstīja Čapelle.

Izanalizējot fosiliju, zinātnieki secināja, ka šīs sugas īpatnis staigāja uz divām kājām un bija visai plecīgs. Tam bija garš, slaids kakls, kas kantaino galvu savienoja ar apaļīgo ķermeni. Zinātnieki domā, ka šie dinozauri ēda gan augus, gan sīkus dzīvniekus.

Jaunais atklājums liecina, ka vēlīnajā triasa un agrīnajā juras periodā sugu dažādība bija plašāka, nekā uzskatīts iepriekš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu