Saeimas Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs: Slimnīcas ir jāvada centralizētāk (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrijai (VM) ir jāuzņemas lielāka pārvaldība pār slimnīcu darbu un tam jānotiek centralizētāk, intervijā laikrakstam "Diena" paudis Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Pēc viņa teiktā, patlaban nekādi netiek koordinēts tas, kādus pakalpojumus sniedz pašvaldībām piederošās slimnīcas.

"Katra slimnīca dara ne gluži to, ko grib, tomēr pati izvēlas, kādus speciālistus piesaista, un tad attiecīgi tādas procedūras arī veic. Bet tam ir jābūt pārvaldītam no valsts, proti, arī tā saucamajām pašvaldības slimnīcām ir jābūt pārvaldītām no valsts," uzskata politiķis.

Skride atgādina, ka gan par valsts, gan pašvaldību slimnīcu sniegtajiem pakalpojumiem maksā Nacionālais veselības dienests.

Politiķis arī pauda neizpratni par jauno ārstu rezidentūras vietu paredzēto samazinājumu tuvākajos gados, norādot, ka Veselības ministrija nākamgad, piemēram, anesteziologiem ieplānojusi 15 vietas rezidentūrā, 2021.gadā - par trim vietām mazāk, bet 2022.gadā - jau par piecām mazāk.

Deputāts skaidro, ka gadā ir ap 200 medicīnas studiju absolventu, bet rezidentūras iespējas ir krietni mazākas. "No tiem, kas grib kļūt par ārstiem, daudzi netiek rezidentūrā. Kāpēc tad mēs saražojam vairāk?" neizpratnē vaicā Skride.

Ņemot vērā minēto, viņš sola vērsties VM ar lūgumu skaidrot, kā tiek plānotas rezidentūras vietas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu