Dace Alpa: nedzerot es nezaudēju pilnīgi neko (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Nav noslēpums, ka vairākums jauniešu alkoholu lieto apkārtējo iespaidā, cenšoties iekļauties kādā kompānijā. Arī divu bērnu mamma un zaļā dzīvesveida piekritēja Dace Alpa reiz tā jutusies, taču, laikam ejot, sapratusi, ka šāds uzskats ir aplams. Savā Instagram kontā Dace dalās ar visai personīgu pieredzi par to, kā nonākusi līdz nu jau pašsaprotamam spēkam pateikt NĒ alkohola lietošanai, tādējādi arī kļūstot par vienu no Veselības ministrijas kampaņas “Spēks pateikt NĒ!” atbalstītājām.

Neredz jēgu iedzeršanai

Daloties ar savu pagātnes pieredzi, Dace atzīst, cik nepatīkami ir atskatīties uz pasākumu bildēm un saprast, ka lietotā alkohola dēļ no tiem atceras ļoti maz. Turklāt atmiņas zudumi alkohola iespaidā Dacei ir bijuši bieža parādība, tāpat arī situācijas, kad nākamā diena tika pavadīta ar sliktu pašsajūtu – gan fiziski, gan morāli. “Tad kāda jēga dzert? Es sapratu, ka nav,” atzīst Dace. Viņa alkoholu nelieto jau ilgu laiku un novērtē dzīvi “skaidrā” – visu atcerēties, nedarīt muļķības un pēcāk tās nenožēlot. Dace uzskaita daudz priekšrocību, kas nākušas līdz ar atteikšanos no iedzeršanas: “Es vienmēr varu stūrēt, man nav jāizguļ dzērums. Man nav problēmu no rīta piecelties un pavingrot, jo man nekad nav paģiru. Mani abi bērni ir ieņemti skaidrā un apzināti. Es ļoti bieži esmu vienīgā, kura nedzer alkoholu, un lepojos ar to! Man toč ir #spēkspateiktnē.”

Bieži vien cilvēki, jo īpaši jaunieši, alkoholu izvēlas lietot, lai spētu iekļauties apkārtējā sabiedrībā, baidoties, ka “skaidrā” viņus nesapratīs. Šo aplamo priekšstatu Dace atspēko ar savu pieredzi, skaidrojot, ka alkohola nelietošana nekādā veidā neietekmē attiecības ar pārējiem – viņas draugu lokā nav tādu cilvēku, kas tā dēļ viņu nepieņemtu, atstumtu vai nesaprastu: “Nedzerot es nezaudēju pilnīgi neko.”

Katram pašam jāsaprot, kad apstāties

Dace uzsver, ka atrast īstos vārdus, kas spētu ietekmēt cilvēkus, liekot aizdomāties par atkarībām un spēku tām pateikt NĒ, nav vienkārši. “Man šķiet, ka tādu vārdu nav, jo katrs iet tam cauri un vienkārši vienam ātrāk atnāk skaidrība, kura ir tā alkohola lietošanas robeža, un citam nekad. Diemžēl dažiem tas viss beidzās par ātru.” Ja izvēle ir izdarīta par labu iedzeršanai, tad vismaz ir jāsaprot, kad apstāties. “Saprast to robežu. Dzīve ir pārāk īsa, nevajag to samazināt vēl vairāk. Vajag dzīvot un darīt lielas lietas, lai ir, ko atcerēties,” tā savus sekotājus mudina Dace.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Aktuālā informācija par kampaņu: www.ESparveselibu.lv.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu