Sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveide Skultē varētu izmaksāt apmēram 90 miljonus eiro (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: LETA

Uzņēmuma AS "Skulte LNG Terminal" iecere veidot sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Skultes ostas akvatorijas ziemeļrietumos varētu izmaksāt apmēram 90 miljonus eiro, intervijā sacīja "Skulte LNG Terminal" padomes priekšsēdētājs Arnfins Unums (Arnfinn Unum).

"Šīs izmaksas ir plānotas, ieskaitot gāzesvada izbūvi, kas veido apmēram trešo daļu no izmaksām. Mēs paši neesam ieinteresēti strādāt arī kā gāzesvada operators, bet "Conexus" jau ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Viņiem ir visas licences, zināšanas un resursi, lai to darītu. Viņiem tas sanāktu daudz drošāk un efektīvāk izmaksu ziņā nekā mums. Turklāt, ja viņi to uzņemtos, mums samazinātos arī termināļa izveides izmaksas," stāstīja Unums.

Viņš piebilda, ka jau ir bijušas tikšanās ar "Conexus" pārstāvjiem un viņi ir atvērti apsvērt šādas lomas uzņemšanās iespējas. Unums gan piebilda, ka nav noslēgtas nekādas oficiālas vienošanās, sarunas vēl ir pašā sākuma posmā.

Jautāts, pēc kādiem principiem "Skulte LNG Terminal" izvēlējāties attiecīgo termināļa atrašanās vietu ārpus ražošanas zonas, turklāt 700 metru attālumā no īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, Unums sacīja, ka galvenais mērķis bija samazināt potenciālās izmaksas.

"Turklāt Inčukalna dabasgāzes krātuves tuvums ir lieliska iespēja būtiski samazināt izmaksas, un izvēlētā termināļa atrašanās vieta ir maksimāli tuvu tam. Esam izvērtējuši vairākas iespējas, un izvēlētā šķiet labākā no izmaksu perspektīvas. Domājām arī par to, kā izvairīties no konfliktiem ar vietējiem iedzīvotājiem, tāpēc arī izvēlētā atrašanās vieta atrodas vairāk uz ziemeļiem no Skultes. Esam izvērtējuši vairākas iespējamās termināļa atrašanās vietas, un šī ir labākā gan no izmaksu efektivitātes, gan minimāla konfliktu riska viedokļa," skaidroja Unums.

Viņš piebilda, ka tika pētītas arī iespējas veidot termināli Ventspilī, jo tur ir gāzesvads. "Taču tā kā, pirms apmēram trijiem gadiem tiekoties ar Skultes ostas pārstāvjiem un iedzīvotājiem, viņi bija diezgan atbalstoši noskaņoti, attiecīgi nolēmām strādāt šajā virzienā, jo nejutām pretestību mūsu plāniem," piebilda Unums.

Jau ziņots, ka jūnija beigās un jūlija sākumā notikušās sabiedriskās apspriedes bija plaši apmeklētas un iedzīvotāji pauda negatīvu attieksmi pret sašķidrinātās dabasgāzes termināla un gāzes cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību.

Kompānija "Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 42 000 eiro. Kompānijas īpašnieki un patiesie labuma guvēji nav uzrādīti, liecina "Firmas.lv" dati.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu