Lietuvas prezidents atlaiž vienu korupcijas lietā aizdomās turēto tiesnesi (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda piektdien atlaidis aizdomās par korupciju turēto Viļņas apgabaltiesas tiesnesi Henrihu Jaglinski, bet jautājumā par Lietuvas Augstākās tiesas tiesneša Egidija Laužika un Apelāciju tiesas tiesneša Konstantina Gurina atlaišanu vērsies pie Seima.

Parlaments šo prezidenta iesniegumu paredzējis izskatīt nākamnedēļ.

Lietuvas Tieslietu padome pirms nedēļas apstiprināja triju minēto tiesnešu atlaišanu, atzīstot, ka viņi ar savām darbībām apkaunojuši tiesneša vārdu.

Saskaņā ar likumu Augstākās tiesas un Apelāciju tiesas tiesnešus var atlaist, ja tam piekrīt gan prezidents, gan parlaments, bet zemāka ranga tiesnešus prezidents var atlaist pats.

Kā ziņots, tiesnešu pašpārvaldes institūcija pagājušajā piektdienā neatbalstīja Apelāciju tiesas tiesneša Viktora Kaža un Viļņas pilsētas rajona tiesas tiesneša Roberta Raiņa atlaišanu, bet lēmuma pieņemšanu par vēl trim tiesnešu korupcijas lietā aizdomās turētajiem - Viļņas administratīvās apgabaltiesas tiesnesi Arūnu Kaminsku, Apelāciju tiesas tiesnesi Valdimaru Bavējanu un Kauņas administratīvās rajona tiesas tiesnesi Gintaru Čekanausku - nolēma atlikt līdz augusta beigām.

Tiesnešu korupcijas lietā par apmēram 110 noziedzīgiem nodarījumiem aizdomās turētā statuss noteikts 48 cilvēkiem, tostarp sešiem advokātiem.

Tiesībsargājošajām institūcijām ir aizdomas, ka tiesnešiem ir piedāvāti un viņi pieņēmuši 1000 - 100 000 eiro kukuļus apmaiņā pret labvēlīgiem tiesas spriedumiem. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūti pierādījumi iespējamai kukuļošanai aptuveni 400 000 eiro apmērā.

Daļa aizdomās turēto publiski nolieguši savu vainu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu