Lūk, kā Zeme varētu izskatīties citplanētiešu teleskopos (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Cornell University

Cilvēks ir īsts narciss, jo iedomājas, ka Zeme ir visuma centrs tikai tāpēc, ka viņš uz tās dzīvo. Tomēr, lai arī astronauti jau paspējuši no kosmosa uzmest aci mūsu zilajai planētai, mēs joprojām nezinām, kā mūsu mājas izskatītos citu dzīvības formu acīs.

Tiesa, Kornela Universitātes pētnieki pacentušies izstrādāt konceptu, kā Zeme varētu izskatīties no citām eksoplanētām jeb planētām, kas eksistē ārpus Saules sistēmas un apriņķo kādu zvaigzni.

Pētījumā, kas vēl publicēts pirmsdrukas žurnālā “Arxiv”, zinātnieki uzkonstruēja tā saucamo divdimensionālo citplanētiešu karti, iztēlojoties, ka Zeme ir eksoplanēta.

Lai atrastu eksoplanētas, uz kurām varētu eksistēt cilvēciska dzīvība, astronomi nemitīgi lūkojas teleskopos, kur tie redz ne vairāk par sīkiem gaismas punktiem. Lai saprastu šos punktus labāk, astronomi nolēma apgriezt problēmu: paņemt jau eksistējošas planētas attēlus un uzzīmēt kaut ko līdzīgu tam, ko varētu redzēt citplanētu astronomi daudzu gaismas gadu lielā attālumā.

Sākumā zinātnieki savāca 10 tūkstošus mūsu planētas fotogrāfiju, kas bija uzņemtas ar NASA Zemes un kosmisko laikapstākļu novērošanas pavadoņa (Deep Space Climate Observatory) palīdzību.

Pavadonis atrodas gravitācijas balansā starp Zemi un Sauli. Tas nozīmē, ka no tā ir redzama tikai Zemes dienas puse. Astronomi no 2016. līdz 2017. gadam katru dienu vienu vai divas stundas uzņēma Zemes fotogrāfiju, izveidojot pētījumā izmantoto galeriju.

Lai atveidotu skatu no citplanētiešu perspektīvas, pētnieki visus attēlus samazināja un pārveidoja tā, lai tie ilustrētu skatu no potenciālās citplanētieša perspektīvas, kurš divus gadus ir vērojis Zemi.

“Šis pētījums palīdzēs uz eksoplanētām pamanīt Zemei līdzīgu reljefu un citas struktūras,” rakstīts pētījumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu