Septiņi veidi, kā cilvēki neapzināti iztērē naudu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Ikviena cilvēka dzīve vairs nav iedomājama bez naudas tērēšanas. Katru dienu mēs tērējam naudu. Varētu pat teikt, ka diezgan lielu daļu no saviem ienākumiem cilvēki iztērē pavisam neapzināti. Atliek vien ieiet veikalā vai pakļauties kādai skaistai reklāmai, un beigu beigās nākas saprast, ka atkal ir iztērēts pārāk daudz.

Nereti cilvēki izmanto tādu iespēju kā kredīts, ja ir iztērēta pārāk liela naudas summa un neatliek citiem svarīgiem rēķiniem. Taču to noteikti vajadzētu izmantot tikai tad, ja skaidri zini, ka spēsi kredītu atmaksāt. "Ferratum Bank" apkopojusi septiņus veidus, kā cilvēki neapzināti iztērē naudu.

Foto: Pexels

1. Iepirkšanās bez saraksta

Šis veids noteikti varētu būt vispazīstamākais. Iespējams, ikviens ir devies uz veikalu bez iepirkumu saraksta. Tomēr ir ļoti svarīgi uz veikalu doties ar sarakstu, jo tas izslēdz iespēju, ka iegādāsies nevajadzīgas preces. Tāpat arī nevajadzētu doties uz veikalu, kad esi izsalcis. Šādās situācijās iepirkumu groziņš piepildīsies daudz ātrāk, nekā spēj iedomāties.

2. Piegāde

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku iepērkas internetā. Dažkārt liekas, ka piegādes maksa ir maza, tāpēc tā būtiski neietekmēs kopējo budžetu. Taču tā nav. Iepērkoties internetā vairākas reizes mēnesī, summa, ko nākas samaksāt par piegādi, mēneša beigās ir diezgan liela. Tāpēc, ja ir iespējams, labāk pašam doties pakaļ precei uz veikalu.

Foto: Pexels

3. Internets, televīzija un telefons

Bez šīm trim lietām cilvēki nespēj iedomāties savu ikdienu. Abonēšanas maksa ir diezgan liela daļa no kopējiem tēriņiem. Noteikti ir vērts pievērst uzmanību katra operatora piedāvājumiem. Iespējams, ka abonēt visus pakalpojumus pie viena operatora būs daudz izdevīgāk nekā katru pie sava.

4. Našķi

Ir situācija, kad pa darba dienu sakārojas apēst kādu našķi vai nopirkt kafiju. Lai gan šie našķi paši par sevi nav dārgi, tomēr, regulāri tos pērkot, mēneša un gada griezumā tā būs diezgan liela summa.

Foto: Pexels

5. Transporta izmaksas

Dodoties uz darbu ar kādu no transportlīdzekļiem, nereti nākas maksāt. Ir jāizvērtē -  varbūt darba vieta ir ļoti tuvu mājām. Ja jā, tad noteikti šo attālumu labāk veikt kājām vai ar velosipēdu. Tā izdosies gan ietaupīt, gan uzlabot savu veselību.

6. Auto apdrošināšana

Auto apdrošināšana nepavisam nav lēts prieks, tāpēc pirms apdrošināt auto, vēlams pārskatīt visas kompānijas, kas piedāvā šo pakalpojumu. Iespējams, ka līdz šim ir pirkta tāda apdrošināšanas pakete, no kuras tiek izmantota tikai puse. Labāk pirkt tikai to, kas patiešām ir vajadzīgs.

7. Preses abonēšana

Mūsdienās visas ziņas ir lasāmas arī digitālā veidā, līdz ar to nav vērts abonēt presi. Protams, dažkārt ir patīkami rokās turēt avīzi un lasīt, taču ne vienmēr avīze tiek izlasīta pilnībā. Gadās tā, ka attiecīgajā numurā ir tikai pāris raksti, kas var piesaistīt interesi. Tāpēc, lai netērētu lieki naudu, labāk lasīt ziņas internetā.

Taču ne vienmēr savus paradumus var tik viegli izmainīt. Dažkārt paiet pat vairāki mēneši vai pat gadi, kamēr cilvēks spēj mainīt paradumus. Ir grūti sākt mazāk tērēt, ja līdz šim nauda nav taupīta. Ir vairāki veidi, kā īslaicīgi uzlabot savu finansiālo situāciju. Cilvēki dažkārt izmanto tādu iespēju kā kredītlīnija, lai varētu segt kādas papildu izmaksas. Taču šāds aizņēmuma veids ir atbalstāms tikai tad, ja cilvēki ir pārliecināti, ka nebūs nekādu problēmu ar tā atmaksāšanu noteiktajā laikā. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Ferratum Bank". 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu