Nākamā gada sākumā varētu kļūt skaidrs, kas varētu pamest nebanku aizdevēju tirgu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Šogad darbību pārtraukuši divi nebanku kreditētāji, taču lielāka skaidrība par nebanku kreditētājiem, kas regulējuma izmaiņu dēļ pametīs tirgu, gaidāma nākamā gada sākumā.

2019.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ierobežojot kredītu kopējās izmaksas un liedzot reklamēt kreditēšanas pakalpojumus.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš norādīja, ka, stājoties spēkā grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, iedzīvotājiem Latvijā klasiskā izpratnē vairs nav pieejami īstermiņa aizdevumi, proti, lai gan atsevišķi aizdevēji izsniedz īstermiņa kredītus, to izskatīšanas termiņš ir pagarināts par trim līdz septiņām un vairāk dienām.

"Šos kredītus nevar saukt par klasiskiem īstermiņa aizdevumiem, kas patērētājam nepieciešami, ja ir notikusi kāda iepriekš neparedzēta situācija un finansējums nepieciešams uzreiz," teica Āboltiņš.

Viņš atzīmēja, ka īstermiņa kredītus patērētājs pamatā izmanto steidzamu situāciju risināšanai, kad, piemēram, ir saplīsusi mašīna vai ledusskapis, un nauda remontam ir nepieciešama uzreiz, bet līdz algas dienai ir palikusi nedēļa vai nedaudz vairāk.

Āboltiņš sacīja, ka šobrīd patērētāji var aizņemties lielākas summas un uz garākiem termiņiem, tādējādi pārmaksājot par nevajadzīga apmēra kredītu.

Tāpat Āboltiņš prognozēja, ka tie uzņēmumi, kuriem ir neliela tirgus daļa, visticamāk, izbeigs darbību, jo nespēs pie esošā kredīta kopējo izmaksu ierobežojuma segt darbības izmaksas, tostarp divi uzņēmumi jau to ir izdarījuši. Vienlaikus daļa uzņēmumu turpinās apkalpot esošo kredītportfeli, neizsniedzot jaunus aizdevumus, bet lielākie tirgus dalībnieki konkurēs ar bankām vidēja termiņa kredītu segmentā.

Pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) datiem, šogad darbību pārtraukušas SIA "Greencredit" un SIA "DSA Invest".

Tajā pašā laikā PTAC norādīja, ka centra rīcībā nav informācijas par to, ka Latvijā kāds no tirgus dalībniekiem būtu pārtraucis darbību, nespējot pielāgoties normatīvu jaunajām prasībām un/vai nespējot gūt pietiekamus ienākumus saimnieciskās darbības nodrošināšanai, kopš 2019.gada 1.jūlija būtiski sarūkot maksimālajām kredīta kopējām izmaksām, kuras kredīta devējs tiesīgs pieprasīt patērētājam līguma darbības termiņa laikā.

"Daļa komersantu vēl laicīgi - 2017.gada otrajā pusē un visu 2018.gadu aktīvi strādāja, lai klientus sev piesaistītu vidējā un ilgākā termiņā (24-60 mēneši), tāpēc pašlaik un vēl kādu laiku tie gūs ienākumus no patērētāju līgumu apkalpošanas par kredīta kopējām izmaksām, kas bija spēkā līdz 2019.gada 1.jūlijam. Tāpat komersantiem ir apmaksātas speciālās atļaujas līdz pat 2019.gada decembrim, kas dod papildu stimulu darboties esošajā tirgū, meklēt risinājumus, kā arī patērētāju kreditēšanu noteikt kā vienu no vairākiem savas uzņēmējdarbības virzieniem," pauda PTAC.

Tajā pašā laikā PTAC arī atzina, ka ir saņemti signāli, ka daži tirgus spēlētāji plāno pamest tirgu, tomēr tā kā valsts nodevas iemaksa par kreditēšanas pakalpojumu sniegšana maksājama līdz 1.decembrim, sagaidāms, ka tirgus dalībnieku noskaņojums labāk būs izprotams pēc šā datuma.

2018.gada beigās, pēc PTAC datiem, Latvijā bija 62 kapitālsabiedrības ar spēkā esošu licenci nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, taču jaunus aizdevumus no tām izsniedza 57 kompānijas, tostarp distances kredītus piedāvāja 23 kapitālsabiedrības, bet patēriņa kredītus - 18 kapitālsabiedrības.

Raksts tapis sadarbībā ar "Ferratum Bank". 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu