NASA izmeklē, iespējams, pirmo noziegumu, kas pastrādāts kosmosā (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Amerikāņu astronaute Enna Makleina
Amerikāņu astronaute Enna Makleina Foto: EPA/Scanpix

ASV Nacionālā Kosmosa un aeronautikas pārvalde (NASA) izmeklē incidentu, ko vismaz teorētiski varētu atzīt par pirmo noziegumu, kas pastrādāts kosmosā: iekļūšanu svešā bankas kontā no Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS).

Amerikāņu astronaute Enna Makleina nemaz nenoliedz, ka, atrodoties kosmosā, bez savas patlaban jau bijušās dzīvesbiedres ziņas ir iekļuvusi viņas bankas kontā. Viņa pati neuzskata, ka būtu pastrādājusi noziegumu, ziņo New York Times.

Viņas bijusī dzīvesbiedre Samera Vardena ir iesniegusi sūdzību par nesankcionētu piekļūšanu bankas kontam un personisko datu zādzību ASV Federālajai tirdzniecības komisijai, kā arī NASA ģenerālinspektoram.

Enna Makleina atgriezās uz zemes šā gada jūnijā. Ar sava advokāta starpniecību viņa paskaidroja, ka vēlējusies vienīgi pārliecināties, ka ar ģimenes budžetu viss ir kārtībā un ka naudas rēķinu apmaksai pietiek. Samera Vardena rūpējas par abu sieviešu kopīgo dēlu, kuru pāris audzināja kopā.

Lidotāja Makleina un ASV gaisa spēku izlūkdienesta virsniece Vardena apprecējās 2014.gadā, bet 2018.gadā Vardena iesniedza šķiršanās pieteikumu.

Enna Makleina savulaik absolvējusi prestižo Vestpointas militāro akadēmiju. Viņai ir aptuveni 800 kaujas lidojumu stundu ilga pieredze Irākā kaujas lidmašīnas pilota statusā. Pēc atgriešanās no Irākas viņa devās mācīties par piloti – izmēģinātāju un tad arī nonāca NASA speciālistu redzeslokā.

Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) Enna Makleina pavadīja sešus mēnešus un bija izraudzīta kā kandidāte iziešanai atklātā kosmosā šā gada 8.martā grupā, ko veidotu vienīgi astronautes – sievietes. Tomēr šī misija pēdējā brīdī atcelta, ko NASA skaidro ar faktu, ka nebija pieejams Makleinas izmēriem atbilstošs skafandrs.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu