Eiropas Universitāšu asociācija sola detalizēti izskatīt jautājumu par LU rektora vēlēšanām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atbildot uz Latvijas Universitātes (LU) lūgumu pēc starptautiskā atbalsta, Eiropas Universitāšu asociācija sola detalizēti izskatīt situāciju, viennozīmīgi iestājoties par augstākās izglītības iestāžu autonomiju.

"Uzsverot augstskolu autonomiju kā pamatprincipu augstskolu darbībā Eiropā un atbalstot strukturētu, faktos balstītu dialogu starp augstākās izglītības iestādi un valdību, Eiropas Universitāšu asociācija izskatīs situāciju ap LU rektora vēlēšanām," pauda asociācijas direktora vietniece Enora Bennetota Pruvote.

Iepriekš vēstīts, ka uzsverot Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas novilcināšanu un juridiski vērtējama procesa politizēšanu jautājumā par LU rektora vēlēšanām, augstskola vērsusies Eiropas Universitāšu asociācijā pēc starptautiska atbalsta, lai apturētu augstskolas autonomijas pārkāpumus Latvijā.

"Norma, kas aizvien saglabājusies par Ministru kabineta apstiprinājuma nepieciešamību ievēlētajam rektoram, uzskatāma par vēsturisku atavismu, radot bažas par tā politisku, ne tiesisku izmantošanu. Šai gadījumā Ministru kabinetam pastāv iespēja iecelt rektora pienākumu izpildītāju, turklāt, kā liecina prakse, pat bez zinātniskā grāda. Noraidot vēlēšanu rezultātus, Ministru kabineta locekļi faktiski noraida trīs universitātes orgānus - rektoru, senātu un akadēmisko šķīrējtiesu," izklāstīts Eiropas Universitāšu asociācijai adresētajā vēstulē.

Augstskola skaidroja, ka kopš 2005.gada 23.augustā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā tā vairs nav Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošā institūcija, bet gan atvasināta publiskā persona, kuras juridiskais statuss ir pielīdzināms pašvaldībām.

Eiropas Universitāšu asociācija ir dibināta 2001.gadā, apvienojoties vairākām Eiropas augstskolu organizācijām. Tā pārstāv vairāk nekā 800 augstskolas 48 Eiropas valstīs un ir vienota Eiropas augstskolu balss sarunās par izglītības un zinātnes politiku ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un citu pasaules reģionu augstskolu organizācijām.

Asociācijas redzējumā Eiropas universitātes ir autonomas akadēmiskās institūcijas, kuras tiecas uz izcilību zinātnē, nodrošina plašu studiju piedāvājumu un veicina studentu un personāla mobilitāti, stāstīja augstskolā.

No Latvijas augstskolām asociācijas individuālie biedri ir LU, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un kolektīvais biedrs - Latvijas Rektoru padome.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu